Реклама / Ads
0| 19597 |21.07.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

СКАНДАЛ: Политици саботират купуване на газ, наполовина по-евтин от руския

.
Газ на много изгодна цена предлага на България нигерийският принц Стенли. В момента той се намира в София, за да води преговори и евентуално сключване на дългосрочна сделка. Неясно защо присъствието му и предложението му се пазят в тайна от медиите. Вероятно, защото политици от висшия ешалон на държавата се опитват всячески да осуетят евентуален договор за евтин газ.
 

Причината е една: защита на интересите на „Газпром“ и Москва. Това съобщиха за Фрог нюз дипломатически източници.

 

Принц Стенли е от кралската фамилия, женен е за българка, която живее в Украйна.

Втечнения газ, който предлага нигерийската фирма е на изключително изгодни цени, твърдят нашите източници. Количествата също са големи и може да се договаря за дълъг период от време. Цената е такава, защото след отказа на Русия да снабдява европейски страни с газ, други държави се възползват от създадената ситуация и предлагат по-изгодни сделки.

 

Предстоят разговори с Булгаргаз, но се очаква ръководството на българската държавна компания да отхвърли предложението за евтин газ. Един от аргументите бил, че фирмата вносител за миналата година имала оборот само от 400 милиона долара. Друга причина е, че фирмата не била сред най-големите в бранша.

Това са смешни мотиви, които целят да не се стигне до договор и най-вече да се защити мнението, че България не може без руски газ.

Ако това се случи, българите ще плащат от джоба си за слугинажа на високопоставени политици към Кремъл, категорични са източниците ни.

Припомняме, че Нигерия е 7-ма по население страна в света с над 200 милиона жители.

 

През май т.г. президентът Румен Радев се срещна с министъра на външните работи на Нигерия Джефри Ониеама. След разговорите Радев съобщи, че Нигерия може да окаже съдействие на България за постигането на диверсификация в доставките на природен газ и нефт.

 

България е имала възможност още през 2017 г. да договори втечен газ от Нигерия на уникално ниски цени, но отново пропутински кръгове в българската политика са осуетили сделката.

 

Нигерия е страната, която зарежда известния Транссахарски газопровод (известен още като Трансафрикански газопровод), който стига до Алжир.

 

Португалия вече е сключила дългосрочен договор за доставка на газ от африканската страна. В момента много страни от Европа преговарят също за доставки, защото проучванията показва, че Нигерия може да запълни излизането на Русия от европейския пазар.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6467 |10.09.2019 КТ ”Подкрепа” задмина политиците по обещания, иска 1000 лева минимална заплата . 39| 15402 |04.03.2018 Делян Добрев призна, че ББР е отпускала заеми на политици, а не на малки фирми . 3| 11466 |08.07.2017 Маринов: Във втората стенограма за КТБ политиците се чудят как да се отърват от отговорност . 0| 8563 |05.04.2016 Политици, поне веднъж защитете клиентите на КТБ, а не крадците!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads