Реклама / Ads
0| 31011 |03.03.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Анализатор за войната: Срив за Газпром, Северен поток ”се удави”, катастрофа и за Балкански поток

.
И така, днес акциите на Газпром на лондонската фондова борса завършват на цена от $0,55 като в някой моменти са падали до $0,02 (два цента!). А само преди 4 месеца са стрували повече от $10. Смятайте какви катастрофични очаквания за бизнеса на Газпром са калкулирани в този срив!
 

Северен поток-2 вече отиде в реката, но може да спре и почти целия износ на Газпром за Европа. Независимо по каква причина - Путин обезумява напълно и спира кранчето, ЕС е възмутен от нови руски жестокости в Украйна и отказва да купува руски газ, разплащанията за него стават невъзможни или пък в хода на боевете украинската газопреносната инфраструктура бива повредена. Днес стана ясно, че италианската ЕНИ се оттегля от тръбопровода "Син поток", който доставя по 16 млрд. куб. м годишно директно от Русия в Турция. Сянката на катастрофата надвисва и над българското продължение на Турски поток - т.нар. Балкански поток. Респективно и върху собственика му - държавната Булгартрансгаз.


Кризата сигурно ще доведе до преосмисляне на енергийните реалности в Европа. Вече има сигнали, че германското правителство смята да не изважда от експлоатация до края на годината всички ядрени централи, както бе планирано. Освен това Германия ще строи терминали за втечнен газ и ще приеме закон за минимално ниво на запасите в газовите хранилища (това последното не знам как може да се постигне без руския газ). Появява се слаба светлина в тунела и за българската въглищна индустрия.

 

Нефтът също вече е стабилно над $100 за барел. От пазара едва ли изведнъж ще изчезнат всичките 5 млн. барела дневно, които изнася Русия, но сигурно ще намалеят. Глътка въздух в размер до 1,3 млн. барела на ден може да даде нова сделка за иранската ядрена програма и вдигането на санкциите срещу Техеран.

 

Но най-важното е дали ще отслабнат негативните настроения срещу инвестициите в нефто- и газодобива в ЕС. Ако се наложи да изключат от сметките Русия, европейците трябва да увеличат собствения добив на изкопаеми горива. А сега банките и застрахователите гледат изключително скептично към този бизнес и в него се инвестира много малко.

 

Пламен Димитров

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4850 |24.02.2022 Под ударите на войната: Не приемайте бюджета сега, зоват икономисти . 3| 7150 |17.12.2021 Нов рекорден срив на турската лира . 0| 4812 |12.11.2021 Срив на Google, YouTube и Gmail в Европа . 0| 4045 |20.09.2021 Спад на петролните цени с над 2% след срив на фондовите борси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads