Реклама / Ads
3| 4496 |25.01.2023 НОВИНИ

Скандал в Столична община заради имот на Кубрат Пулев

.
Кубрат Пулев Източник: facebook
Столична община се готви да продаде на боксьора Кубрат Пулев общински терен във вилна зона „Киноцентъра“ в Бояна, като спортистът няма да има никакви конкуренти да придобие имота, съобщава СЕГА. По предложение на кмета на район „Витоша“ Теодор Петков, който е член на ГЕРБ, комисията по градоустройство в софийския парламент прие на Пулев да се продаде парцел с площ от 622 кв. м. срещу 122 600 лв. без ДДС.
 

Това прави по 197 лв. на кв. м. Предстои сделката да се разгледа и от финансовата комисия в СОС, както и да се гласува на сесия на общинския съвет. Ако продажбата бъде окончателно одобрена, Пулев ще може да приобщи придобитата квадратура към собствен съседен терен от 524 кв. м., придобит през 2017 година, пише  "Сега".


Срещу предложението на районния кмет се изказа единствено общинският съветник Борис Бонев от „Спаси София“. Той заяви, че пазарната оценка на общинската фирма „Софинвест“ е изключително ниска. „Дори много бърз преглед на сделките в момента с парцели в този район показва, че най-ниската продажна цена е не 200 лв., а 200 евро, и че всъщност терените там вървят по 350 и дори по 400 евро на кв.м.“, изчисли Бонев. Той предложи докладът да се отложи и да се направи нова пазарна оценка на искания имот, но предложението му не бе гласувано.


Шефът на градоустройствената комисия арх. Ивайло Петков от ГЕРБ коментира, че цената на сделката ще бъде обект на дискусии във финансовата комисия, където тя вероятно ще бъде вдигната. Районният кмет Теодор Петков пък защити предложението си с аргумент, че теренът е с голяма денивелация от 10 метра и че самостоятелно в него не може да се построи нищо.

 

Петков каза още, че общинският имот е с такова разположение, че до него може да се стигне само от собствеността на Пулев. Така искането на кмета на „Витоша“ бе утвърдено със само един глас „против“ (на Борис Бонев) и с три гласа „въздържал се“ (на „Демократична България“).

 

През 2021 година въпросната сделка вече бе обсъждана на сесия на СОС, като с гласовете на всички политически групи тогава тя бе отложена, за да се поиска становище от Направление „Архитектура и градоустройство“. Предложената тогава цена на сделката бе почти 116 000 лв. без ДДС, или по 185,6 лв. на км. м.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4122 |24.01.2023 Природозащитници алармират за скандални изменения в Закона за горите . 0| 3717 |24.01.2023 Столична община предлага увеличение на заплатите в транспорта през февруари . 2| 3268 |24.01.2023 Илия Кръстев: Скандалът с Nexo хвърля петно върху цялата IT индустрия . 0| 3065 |23.01.2023 Иван Михайлов: Скандалът “Нексо” не би засегнал търговските взаимоотношения между САЩ и Българи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads