Реклама / Ads
10| 7581 |15.03.2016 НОВИНИ

Скандал! Уволнената от БНБ Кордовска все още е зам.-шеф на ФГВ

.
Нели Кордовска
Неправителствената организация „Ние, гражданите" подаде сигнал до Главна прокуратура във връзка с факта, че Нели Кордовска, продължава да представлява Българската народна банка като Заместник председател на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете на гражданите. По закон тази изключително важна позиция се заема от представител на БНБ.
 

Кордовска от три месеца няма нищо общо с централната банка, но продължава да участва при вземането на решения на висшия орган на Фонда за гарантиране на влоговете – най-големия кредитор на КТБ, по закон назначаващ синдиците в затворената банка.

 

Припомняме, че Нели Кордовска е част от схемата за съсипване на банката. Множеството сигнали срещу деянията на Кордовска останаха без последствия, подобно на сигналите срещу всички, активно участвали в ликвидирането на КТБ.

 

Ръководството на БНБ, част от което беше и Кордовска, се опитваше да убедят обществеността и в частност – депозантите на КТБ, че банката е стабилна и не може да й се случи нищо. Само ден след тази декларация на ръководството на БНБ, Нели Кордовска изтегли спестяванията си, надвишаващи гарантираната по закон сума. Това се случи след официалното работно време с клиенти само един ден преди банката да бъде поставена под специален надзор. Явно госпожа Кордовска е разполагала с вътрешна информация и се е възползвала от нея.

 

Остава открит и въпросът защо Кордовска, заемаща висш пост в БНБ, не фигурира в списъка на синдиците за ВИП-депозантите на банката.

 

КТБ беше поставена под специален надзор на 20. 06. 2014 г. и всички платежни операции в нея бяха забранени. Беше отказан достъп дори до набирателни сметки за животоспасяващи операции на деца. Кордовска лично посъветва майките на тези деца да търсят кредити. През това време ръководството на БНБ с член Кордовска допусна „изключение" за Фонда за гарантиране на влоговете, чийто зам.-председател е същата госпожа. Фондът изтегли от затворената банка над 30 милиона лева. Изпратените по случая сигнали до Главния прокурор Сотир Цацаров, до председателя на Временната комисия за КТБ Десислава Атанасова, до Сметната палата останаха без последствия.  

 

През есента на 2014 г. стана ясно, че обещанията на БНБ и политици да отворят КТБ са ялови. Затова Кордовска противозаконно разреши по време на специалния надзор да бъдат променени условията на над 1000 индивидуални договора за депозит така че да станат стандартни и да бъдат включени в списъка на гарантираните влогове и  по този начин - изплатени от Фонда.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6718 |22.02.2016 Скандал! Шпиц-командата в СтСлС замита доказателства преди проверката . 16| 5903 |21.01.2016 Скандал! Защитници на Москов пускат съмнителни документи . 16| 6117 |20.01.2016 Скандал! Ведомството на Москов тотално се оплете за ваксините . 9| 5721 |20.01.2016 Скандал! Бутат човекът на Борисов - Д. Узунов за мястото на Соня Найденова във ВСС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads