Реклама / Ads
6| 5818 |20.01.2024 НОВИНИ

Скандалът с подкупа в спортното министерство е операция за отстрелване на министъра при ротацията (документи)

.
Димитър Илиев и Бойко Борисов
От няколко дни сайтове отвеждат корупционният случай в Министерството на младежта и спорта към зам.-министрите и самия министър Димитър Илиев. Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък критикува медиите, че не се занимават с тези десетки хиляди левове за подкуп - без да коментира, че чиновникът, хванат с подкупа, е назначен по време на неговото управление.
 

Димитър Илиев е сред членовете на “Продължаваме промяната” в кабинета на Николай Денков. За ММС отдавна се говори, че е министерството с най-лесните пари, където с проект от няколко странички федерациите взимат стотици хиляди левове - по изцяло субективни критерии и, де факто, по признак “наши” или “ваши”. До момента, в който Димитър Илиев не спря схемите, а сега е атакуван преди ротацията.


Какво внушават потърпевшите от спирането на кранчето?

 

Зам.-министър Даниела Дашева е “поръчала” на “набедения” служител Иван Иванов да получи подкуп от 62 000 лева от федерацията по щанги, за да им се гарантира, че ще вземат милиони финансиране за домакинство на европейско първенство. Това било “скандален обрат” по делото, след като министър Илиев категорично осъди и се разграничи от действията на Иванов и заяви, че той ще бъде уволнен. Обвиненията към политическия екип на Илиев се правят на база уж “изтекли” цитати от протоколи от разследването. Публикувани са и “извадки от документи” - хвърчащи листа, без подписи и дати.


Какви са фактите?

 

Иванов е задържан с белязаните банкноти на 15 декември, след като вече финансирането на въпросното домакинството, за което се твърди, че е взел подкупа, са били договорени и преведени по сметката на федерацията. Финансирането е станало по новите, много по-строги критерии, които Илиев въвежда с встъпването си в длъжност през лятото. 

 


.
.

.
.

.


.

Друга важна информация от служители на ММС е, че младши експертът Иван Иванов е бил в немилост. Именно набедената за корупция Дашева го е отстранила още есента от фактически достъп до вземане на решения, свързани с финансирането на федерациите, защото е имала съмнения за неговата почтеност. 


Защо се скалъпва тази схема?

 

Димитър Илиев е неудобен, защото новите му методи удрят тежко по старите схеми. За 7 месеца разработи нови методики с изцяло различна философия за отпускане и контрол на средствата. За изграждане на спортна инфраструктура, например, финансирането ще зависи от критерии като население, брой спортуващи, налична инфраструктура за спорт, брой училища в района. Средства за федерациите вече се отпускат след ясна и категорична аргументация за стойността на проектите и всеки елемент в бюджетите.

 

И това не е всичко. Спортната общност е доволна - пари има за всички и са разпределени по прозрачен и справедлив начин. 


Какво могат да спрат ГЕРБ, ако вземат главата на Илиев?

 

В електронната система за обществени поръчки ЦАИС ММС е обявило задание за цялостен преглед на всички системи на министерството и изготвяне на концепция за преструктуриране на цялата система за контрол на разходите, вкл. необходимите нормативни промени. Става въпрос за модела COSO - най-успешната и наложена концепция за изграждане на риск-ориентиран вътрешен контрол, за изпълнение на която следва да се ангажират висококвалифицирани експерти. Системи за наблюдение, оценка и реакция на риска, система от контрол вътре във ведомството, която дава разумна увереност, че няма да се случат злоупотреби. Реализирането на тази система ще доведе до ликвидиране на порочните практики за непрозрачно източване на публичен ресурс. 


Ако министърът си тръгне, тази негова инициатива ще бъде спряна и нещата ще се върнат по старому. А кой има интерес от това - онези, които досега са се възползвали комфортно от липсата на какъвто и да е механизъм за контрол. “Наши хора” оценяват проекти без критерии, парите изтичат при “наши фирми”, “наши клубове”, “наши федерации”. В това време “вашите деца” ритат скъсана топка на кално игрище, а когато завали, дриблират в слалом между кофите, които събират водата от течащия покрив на физкултурния салон.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 10792 |20.01.2024 Рожден ден на ЦРУ: Следят ни? С камери? Агенти? А вие какво сте си мислили . 1| 10557 |20.01.2024 Румънският посланик у нас: Румъния и България вече сме в Шенгенската система . 2| 6198 |20.01.2024 Каква е пътната обстановка и къде има ограничения заради снега? /обновена/ . 1| 4583 |20.01.2024 В три области в България е обявена грипна епидемия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads