Реклама / Ads
19| 18302 |22.06.2021 АКТУАЛНО

Скандалният доклад за „Булгартабак“, двойният дрибъл на прокуратурата и вечните тарикати

.
Българската прокуратура прилича повече на западащ спортен клуб, отколкото на уважаван държавен орган, призван да повдига и поддържа обвинението, както повелява законът. Хората в червени тоги бяха принудени, под вещото командване на своите началници, да се преквалифицират в спецове по дрибъл /бел. ред. техника за движение на топка, която позволява да заобиколите противника и да не нарушавате правилата на играта/.
 

Последното доказателство, че прокуратурата се опитва да тупа топката веднага щом нещо започне да я стяга около врата, е искането на повече информация относно санкциите по закона „Магнитски“, наложени срещу считания за покровител на съдебната система у нас Делян Пеевски, неговия приятел Илко Желязков и бизнесмена с повдигнати бол обвинения Васил Божков.

 

И за невръстните е ясно, че американските служби няма току-така да си разкрият картите пред институции, превзети от корупция. Това от една страна. От друга, със сигурност ще им дадат поучитилен урок, че ако са проспали важните събития, свързани с овладяването на държавата ни или пък дружно са участвали в този процес,  на прокуратурата и спецслужбите ще им се наложи сами да си изсърбат попарата до дъно.






Прокуратурата показа завиден майсторски дрибъл, поне за тези, които нямат свежи спомени и по отношение на прословутия доклад на турските служби относно контрабандата на цигари от „Булгартабак“ и връзката от този престъпен бизнес със захранването на терористични организации.  За първи път за доклада се заговори във вестник „Миллиет“ през септември 2015 г. Да сте чули нещо да е сторено по този случай у нас? Правилно – нищо! Чудовищните разкритията на властите в южната ни съседка бяха умножени по нула с лаконичните обяснения на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, който почти три години по-късно каза, че: „Прокуратурата няма да образува разследване във връзка с данните, изнесени в доклада на турските служби, според които "продуктите, идващи от българската компания "Булгартабак", са се превърнали в източник на контрабанда в Турция". Няма данни за престъпления“.

 

Предистория

 

След оповестяването на разкритията на турските служби, нашите сякаш си запушват ушите. Не се предприемат дори действия, с които да се ограничи контрабандата на цигари от най-големият производител у нас. Този извод се налага от следващите изводи на турската страна през 2017 година. Очевидно видели се в чудо, Турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (KOM) изготвя  доклад за "продуктите, идващи от българската компания "Булгартабак" и "превърнали се в източник на контрабанда в нашата държава".

 

Той вече бил изпратен до главния секретар на международната организация за полицейско сътрудничество Интерпол, като този факт става ясен от годишния доклад на KOM. Проблемът за българските цигари е поставен за пръв път от въпросната служба през 2010 г., но тогава делът им не е толкова значителен. След приватизацията на компанията през 2011 г. проблемът се задълбочава и въпросът се повдига във всеки годишен доклад на KOM. През 2015 г. от правоохранителната институция съобщиха, че цигари с марките Victory, MM и Prestige съставляват 50% от нелегалния пазар в Турция, като за пръв път се посочва директно името на "Булгартабак" – дружество, в което мажоритарен собственик е бил самият Делян Пеевски.

 

Известност

 

В доклада на KOM се казва още, че информацията за контрабандата на цигари е била обсъдена с чуждестранни полицейски представители и по-специално британската Национална агенция за борба с престъпността, Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC), Interpol и Британския кралски институт за отбрана и сигурност - Royal United Services Institute, който е много активен на Арабския полуостров и в Близкия изток.Булгартабак". Според турските власти цигарите тръгват от свободната зона в Дубай Jebel Ali, откъдето по различни канали през Иран, Сирия и Ирак достигат до Турция.

 

Инспекторите са разгледали подробно сметките по партидите на цигарите в пристанище Мерсин и открили, че фирмата-посредник има тесни връзки с базираната в Арбил Eagle Group (Група на орлите), която е собственост на Нихат и Сердар Барзани. Проверяващите също установили, че фирмата-посредник е участвала и в прехвърлянето на пари чрез европейските клонове на ПКК към кадрите им в Северен Ирак, се казва в доклада. Адресът за уведомяване за наличие на сметки по партидите на цигарите е регистриран на  Kar Foreign Trade Company (Международна търговска фирма Кар), която е създадена от Фарук Мустафа Расол, Юмер Х. Ахмад и Хиуа M. Рауф Али. За тази компания е било установено, че е в близки отношения с Eagle Group.

 

Мълчание

 

Разкритията ни най-малко не трогват управлението на Бойко Борисов. От тях не се вълнуват нито родните служби, нито пък прокуратурата. 

 

За първи път екип на Фрог нюз успя да се добере на 24 ноември 2017 г. до тогавашния шеф на МВР Валентин Радев и да го попита за въпросния доклад, стигнал до всички европейски партньорски служби. Макар шумът, който се вдигна в цяла Европа, отговорът му бе лаконичен:  "Не зная за доклада на турските служби за контрабандата на цигари от „Булгартабак “. Не съм чувал за такава контрабанда. Ще трябва да проверя."






Месец по-късно – декември 2017 година, пред вътрешната комисия на НС министър Радев съобщава за първи път, че е получил доклада на турските служби и ще го предаде на главния прокурор. Кръгът се затваря след няколко месеца, след като Цацаров съобщава, че няма да последва нищо от тези разкрития.

 

Мерки

 

Въпреки бездействието на България, Турция предприе безпрецедентен ход, налагайки през февруари 2016 година забрана за влизане в страната на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и бизнесмен Делян Пеевски. Мотивът е заетата от тях проруска позиция по повод сваления от Анкара руски самолет и заради това, че "проруският олигарх Пеевски" може да се окаже "в основата на контрабандата на български цигари в Турция". Новината бе съобщена от турските медии и потвърдена от турското посолство в София.

 

Отиграването на тази „топка“ много прилича на действията на родната прокуратура по отношение на санкциите по закона „Магнитски“. Спортисти напомнят обаче, че дрибълът може да ти позволи да забиеш кош на противника и да се окажеш победител. Но двойният дрибъл винаги се наказва и със сигурност ще  струва скъпо на тези, решили да се правят на вечните тарикати.  

 

Интервюто на Фрог нюз с бившия шеф на МВР Валентин Радев е много показателно, както за отношението на властите към този доклад, така и към борбата с корупцията по високите етажи на властта. Затова го припомняме:

 

- Г-н Радев, Европа твърди, че корупцията е най-големият проблем за България. Според Евростат също сме "първенци" по корупция. Защо не можем да се преборим с нея?

 

-  Миналата седмица тук беше посланикът на Германия. Говорихме си надълго и нещата, които му казах, е че по  мое желание бях на среща с техния министър на вътрешните работи. Той ми зададе същият въпрос като вас. Когато започнахме да говорим по-подробно за трафика на оръжие, на хора и наркотици и т. н., му казах добре, искате ли да ви кажа аз какво знам? И като му разказах, стигнахме до общ извод: Ами добре, давайте ми такава информация. Посланикът ми обеща, че ще ме притеснява много често. А аз му отвърнах: Притеснявайте ме колкото искате. Аз и на двамата им викам: Вие сигурно не ни вярвате, защото сме ведомство. Сигурно не всичко е точно така. Всяко ведомство се опитва да обяснява по най-добрия начин колко добре се оправя. Слушайте ФРОНТЕКС. Там има представители от всички държави. Питайте ги тях, те ще ви казват. Те знаят не само за миграцията, но и за трафик на хора, на наркотици. Всичко виждат и минава през тях. Това казах на чуждите представители.

 

- Защо все пак не можем да се преборим с корупцията? 

 

- Ние никога няма да се преборим с корупцията. Като ме питате така директно, аз и директно ви казвам. Друг е въпросът в какви нива е тя. И това, което аз отговарям в министерството, се опитвам ..... Забележете какво правим ние с „Вътрешна сигурност“. Има и „Инспекторат“. Днес ще ги изпратя на едно друго място. Хващаме полицай или какъвто и да е служител на министерството и веднага го обявяваме. Това са 50 хиляди души.

 

- Но аз не ви питам за корупцията само в МВР. Питам ви за тази по високите етажи на властта. Защо няма до този момент нито един висш чиновник , който да е уличен и наказан за корупция?

 

- Има специализирана прокуратура. Аз също съм ангажиран. Търсим  там какво ли не. Това са структури, изграждаме някои от тях. Това е една от посоките, един от начините да се пребориме .

 

-  Но и в момента у нас  има достатъчно структури , има и законодателство. В правомощията на МВР влиза и ангажимента да се бори с корупцията по високите етажи на властта. Защо не се получава?

 

- Съгласен съм. И аз като гражданин не ми се иска да е така. Моите деца са тук в държавата.


- Щом и вие не виждате резултат, не се ли усъмнявате в професионалното ръководство на МВР? Дали не ви подвежда?

 

- Съмнявам се във всички. В моите решения се съмнявам и ги проверявам постоянно. Съгласен съм с вас. Какво очаквате да ви кажа сега?

 

- Истината. Когато човек се колебае какво да каже, най-добре да каже истината.

 

- Това казвам винаги. Ако забележите нещо друго, казвайте веднага. Няма друго министерство, което всеки месец  да дава брифинг. Обяснявам всеки месец какво съм правил. Тази тема, която аз съм си избрал накрая, е за зоополицията. В МВР съм забранил да се крие всякаква информация.

 

-  Тогава да ви попитам имате ли информация за контрабандата на цигари от „Булгартабак“?

 

- Всякаква  информация имам. България даде, включително и на Англия, информация за три предприятия на територията на Гърция.

        

- Г-н министър, но аз не ви питам за Гърция, а за България и за  „Булгартабак “?

       

- Ще проверя сега. За кога става въпрос?

       

- Вие информиран ли сте за доклада на турските тайни служби относно тази контрабанда от „Бургартабак?

        

- Сега не съм информиран. Ако е имало нещо... какво значи информиран? Кога е станало това?

        

При вас по принцип има ли доклад или информация от турските тайни служби за контрабандата на цигари от „Булгартабак “?

        

- От кога е този доклад?

        

- От две години поне. Наскоро Турция предостави нов доклад със същите и актуални данни на европейските институции.

       

-  Може да не е влязъл още. Ако някой е трябвало да ми го дава, сигурно не е стигнал до мен. Една седмица бях в САЩ . То, ако е станало нещо, сигурно ще ми го дадат.

 

- Но докладът  е от две години, медиите писаха... От толкова време се говори и за този проблем. Вие колко време сте в МВР?

 

- От май месец съм тук.

 

-  И до този момент, пък и преди това,  не сте чули за контрабандата на цигари от „Булгартабак “?

 

-  Аз съм чувал за контрабанда на цигари много. Всяка сряда си говорим за контрабанда на цигари .

 

-  А за контрабанда на цигари от „Булгартабак“ говорите ли си?

 

- Всякаква контрабанда на цигари работим. Но не зная за „Булгартабак“. Ще трябва да проверя. Ако има такова нещо ще ви информирам.

          

Интервю на Катя Илиева

 

Над материала работи екип на Фрог нюз.

 

П.П. И до ден днешен никой в МВР, ДАНС и прокуратурата не си е мръднал пръста да разследваконтрабандата на цигари от "Булгартабак" и участието на Пеевски в нея. Всичко е замазвано и прикривано. Дори сега, когато от САЩ обявиха санкциите срещу Пеевски по закона "Магнитски", Иван Гешев не понечва да извърши поне някаква проверка. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5837 |31.03.2021 Стефан Гамизов: Ако не последват санкции на САЩ след доклада, той ще остане ”смокиново листо” . 5| 7860 |13.02.2021 Григор Здравков: ОЛАФ и управляващите ни са направили далавера за Доклада за джиповете . 29| 14623 |20.12.2020 Радио “Свободна Европа”: Пеевски - българският олигарх начело, наема лобистка фирма след критичен доклад . 9| 8207 |01.10.2020 Радев за доклада на ЕК: Гешев пази правителството и определени олигарси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads