Реклама / Ads
8| 2741 |23.11.2023 НОВИНИ

Скандално в Босна: Има ли руски лагери за обучение на паравоенни в Република Сръбска?

.
Има ли войници със Z в Босна
Министърът на отбраната на Босна и Херцеговина Зукан Хелез заяви, че на територията на босненската Република Сръбска има „военни лагери за обучение на паравоенни формации, водени от хора от Русия“, съобщи регионалната телевизия Ен 1.
 


„Локализирани са, следим ги и можем лесно да ги елиминираме“, отбеляза той пред медията и допълни, че обучението там е „полулегално“, а броят на участниците варира.


Хелез подчерта, че за това е уведомена и международната общност.


Министърът на външната търговия и икономическите отношения на Босна и Херцеговина Сташа Кошарац поиска от председателстващата Съвета на министрите Боряна Крищо да свика спешно заседание на комисията по разузнаване.


„Искам спешна среща, за да можем заедно с ръководството на босненската служба за разузнаване да потвърдим достоверността на твърденията на министър Хелез и да получим официалното становище на службата“, посочи Кошарац.


Той добави, че негово „право и задължение“ е да потърси от съответните органи информация за твърденията на министъра на отбраната.


Босна и Херцеговина е съставена от две полуавтономни части - Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, и мюсюлманско-хърватската федерация, където живеят босненски мюсюлмани (бошняци) и босненски хървати. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете части са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация. Президентът на Република Сръбска Милорад Додик постоянно призовава за отделяне на сръбската съставна част от Босна. Додик е изправен пред санкции от страна на САЩ и Великобритания заради политиката си, но има подкрепата на Русия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2786 |23.11.2023 Автобус с 16 деца катастрофира край Дряново . 2| 2520 |23.11.2023 RSF иска мерки срещу безпрецедентното полицейско насилие срещу журналисти . 1| 2637 |23.11.2023 Какво знаем за четиридневното примирие между Израел и Хамас? . 2| 3386 |23.11.2023 Синът на основател на Хамас e израелски шпионин, говори в ООН за терористичната атака

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads