Реклама / Ads
2| 2526 |23.11.2023 НОВИНИ

RSF иска мерки срещу безпрецедентното полицейско насилие срещу журналисти

.
Най-малко девет журналисти са станали обект на полицейско насилие по време на протестите срещу ръководството на Българския футболен съюз. Срещу това насилие се обявиха от "Репортери без граници", които призоваха българските власти да предприемат мерки, с които да гарантират безопасността на представителите на медиите. 
 

На 22 ноември от организацията са получили отговори от министър-председателя Николай Денков, в които той е дал обещание да предприеме съответните мерки и е осъдил категорично полицейското насилие над журналисти, което този път е с безпрецедентни за последните години мащаби. 


"За да гарантираме достъпа на гражданите до информация, първо трябва да гарантираме сигурността и правата на медиите, които отразяват рискови събития", заяви Денков.

 

Асоциацията на европейските журналисти вече писа за редица случаи на пребити от полицията журналисти и изпрати тези данни на "Репортери без граници". Обект на насилие станаха Дани Йорданов и Марио Господинов от онлайн медията Gospodari.com, Кристиян Иванов и Емил Георгиев от спортния сайт Sportlive.bg, Юлиян Сутев от Дарик радио, Николай Парашкевов от в. "Телеграф". Полицията умишлено е напръскала с лютив спрей фотограф, пожелал анонимност. Фоторепортерът на "Дневник" Георги Кожухаров пък е бил помолен да изтрие свои снимки. Николай Ганчев от "Дарик радио" е бил задържан за кратко от униформените.


Няколко дни след насилието Денков обяви, че ще бъде създадена временна парламентарна комисия, която да разследва тези случаи. Политическите спорове по темата обаче показват, че не е сигурно дали такава ще има. Против е председателят на парламентарната група на Движението за права и свободи (ДПС) Делян Пеевски. RSF подкрепя създаването на такава парламентарна комисия, която да разследва по-специално насилието срещу журналисти. От организацията настояват за провеждането на независимо разследване и създаване на система за бързо предупреждение за журналисти, които са обект на агресия. RSF иска още да се създаде механизъм за диалог между правоприлагащите органи и журналистите.


ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2646 |23.11.2023 Какво знаем за четиридневното примирие между Израел и Хамас? . 7| 2819 |23.11.2023 Линда Петкова се сдоби с българско гражданство . 1| 2499 |23.11.2023 Официално: Огънят в Газа спира утре сутрин. Първите заложници излизат на свобода следобед . 2| 3418 |23.11.2023 Синът на основател на Хамас e израелски шпионин, говори в ООН за терористичната атака

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads