Реклама / Ads
1| 2612 |21.11.2023 НОВИНИ

Скандирах “Оставка”, пиех бира с малкия си брат: Поредна история за полицейско насилие от протеста срещу БФС

.
Скандирах “Оставка“, пиех бира и бях с малкия си брат. Жандармерията тръгна към нас, аз си извадих телефона и започнах да снимам. Изведнъж жандармерията ме подгони, аз започнах да бягам, защото разбрах накъде отиват нещата. В един момент ме свалиха на земята и започнаха да ме бият. В момента, в който ме оставиха, аз се изправих, единият от полицаите ме удари през ръката, телефонът ми падна и се счупи, а след това ме удари директно в носа. 
 

Това разказва пред bTV Георги Йовчев - още един от битите от полицията граждани на протеста срещу Българския футболен съюз. 

 

В нощта на 16 ноември центъра на София се превърна в сцена на насилие - десетки протестиращи попаднаха под ударите на полицейските палки. В МВР в момента тече вътрешна проверка за превишени полицейски правомощия, а на политическия терен се искат оставки. 

 

Георги е заедно с още 20-25 души, останали в района на Спортната палата. Жандармерията им наредила да се разпръснат и заплашила да използва водно оръдие. 

“Зачудих се защо – бяхме изключително малко хора и не правехме абсолютно нищо“, обясни мъжът пред bTV. 

 

Йовчев смята, че е бил подгонен и нападнат от полицията заради снимането с телефон. Пострадалият мъж е разпознал полицаят, който го удря – оказва се от съседен за него квартал.

 

“Отидох мирно на протеста, не съм хвърлял камъни, не съм палил полицейски бусове, не съм трошил линейки. Повечето хора, които трошаха, бяха с маски на лицата“, посочи още Георги.

 

“Аз през цялото време стоях по-далеч от “фронтовата линия“. Когато за първи път са използвали водното оръжие, аз бях до магазина и едва след това разбрах какво се е случило“, коментира пострадалият мъж.

 

Днес пред Нова телевизия беше разказан още един такъв случай. Марио Сулев беше бит от полицията в бар, в близост до протеста. Мъжът стоял в зимната градина, когато бил напръскан със сълзотворен газ още с влизането на униформените.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2432 |21.11.2023 Иво Христов в ЕП: Действията на ЕК водят до ескалация на бежанския проблем . 0| 2467 |21.11.2023 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 2| 3379 |21.11.2023 Протест в Софийската филхармония заради ниските заплати . 29| 17094 |21.11.2023 Мишокът Калин Стоянов закла кукловодите си в ефира на Нова. Жена му разрешила да стане министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads