Реклама / Ads
9| 5002 |06.11.2020 НОВИНИ

Скопие обвини София в нарушаване на Договора за добросъседство

.
Зоран Заев и Бойко Борисов Източник: БГНЕС
Все по-обтегнати стават отношенията между България и Република Северна Македония. Този път обвинения за нарушаване на Договора за добросъседство дойдоха от Скопие.
 

“Имаме първата блокада от страна на България. Днес (6 ноември) беше нарушен чл. 2 от Договора, ние досега не сме нарушавали нищо. Това е първото неприятно усещане. Трябва да бъдем разумни и да решим спора по приятелски начин”, посочи премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев.

 

Нападките пристигат само ден, след като външният ни министър Екатерина Захариева категорично заяви, че югозападната ни съседка не спазва подписания преди години документ и заяви, че при тези условия България не може да даде зелена светлина за стартиране на преговори за членство в ЕС.

 

Според Заев на срещата на Съвета на посланиците на страните членки на ЕС, където е трябвало да бъде изготвена рамка на преговорния процес със Северна Македония, България е нарушила Договора за добросъседство и е блокирала решението.

 

Съгласно чл. 2 от Договора за добросъседство, България трябва да ни подкрепя по пътя към интеграцията в ЕС. „Българската страна ще споделя своя опит с цел да съдейства на Република Македония да изпълни необходимите критерии за членство в Европейския съюз и ще подкрепя Република Македония за получаване на покана за членство в НАТО съгласно съответните решения от срещите на върха на НАТО”, е записано в чл. 2, т. 2 от Договора, отбеляза премиерът на Северна Македония.

 

Зоран Заев посочи още, че е щастлив от подкрепата, която страната му получава от Германия. ФрогНюз припомня, че по-рано днес стана ясно, че Германското председателство на ЕС предлага компромис за начало на междуправителствена конференция със Северна Македония. Премиерът на югозападната ни съседка изрази оптимизъм по отношение решаване на спора при следавщите срещи на работните групи и сближаване на позициите.

 

В понеделник предстои среща и между лидерите на двете държави.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4814 |06.11.2020 Подалият оставка Данчо Пенчев се връща като шеф на РЗИ-София . 6| 5549 |05.11.2020 Държавата оправда ”Топлофикация София” за високите изравнителни сметки . 3| 5448 |04.11.2020 Вижте в кои болници в София се разкриват още легла за пациенти с COVID-19 . 7| 6216 |04.11.2020 119 ден: Протестът в София бе под надслов ”Единни сме силни”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads