Реклама / Ads
49| 6952 |13.03.2015 НОВИНИ

Ев. Славкова за Фрог: НДСВ може да се коалира с Движение 21

.
Евелина Славкова
Реформаторският блок е в турболенция поради нехомогенността си и трудно ще приемат една нова формация. Движение 21 не е коалиционна структура и партията би могла да използва местните структури на НДСВ. Това каза за Фрог нюз социологът Евелина Славкова, коментирайки думите на проф. Огнян Герджиков за възможностите за партньорство на НДСВ с други партии и коалиции.
 
От Реформаторския блок, който е съставен от няколко политически формации и който често е в турболенция именно поради нехомогенността си, биха били по-малко склонни да приемат още една формация под шапката си. Това би инспирирало нова вълна вътрешни конфликти, които все още не дават сериозно отражение на правителството, но това може да не е  константа в бъдеще, коментира Славкова. Да си припомним и още два факта - преди време НДСВ подаде молба за членство в Реформаторския блок, но не се получи, както и че НДСВ вече игра в коалиция с партията на Касим Дал, която е част от Реформаторския блок. Но и от двата факта не произлезе съществен резултат, допълни тя.

От друга страна Движение 21 също е нова формация, но не е коалиционна структура и това може би би облекчило преговорите на НДСВ с партията. Движение 21 би могло да се възползва и от изградените местни структури на НДСВ, смята социологът.
 
Имаме две неизвестни – към кого ще се обърне НДСВ и как партията, към която ще се обърнат за партньорство, ще разчете това предложение. Това е интересен процес, защото една партия, която е имала 120 депутата в миналото, сега търси надежда да се задържи на повърхността на политическото море, въпреки че вече не съществува на парламентарната карта, каза още Славкова.

НДСВ се роди бързо като политическа формация и жизненият й път премина в един сериозен дисбаланс, за кратко време, от политическа гледна точка - от много силна позиция и електорална подкрепа до силен спад. НДСВ е политическата формация, която постави края на двуполюсния модел, който с оглед на съвременните политически рамки няма как да се повтори, ако не никога, то поне не скоро. Друго, което трябва да помним и което е много същностно, е, че това бе партия изградена около харизмата на Царя, а когато тази харизма бе похабена, се изчерпа й ролята на политическата формация, припомни социоложката. 

Според Евелина Славкова НДСВ не намери формулата, с която да замени този същностен и определящ елемент, не намери разказ, който да задържи електоралната подкрепа и както стартира с подкрепата на близо два милиона български граждани през 2001 г., то през 2009 г. не успя дори да влезе в Народното събрание. Пред партията се създаде една продължителна безперспектива, която трудно и  дори е невъзможно да бъде преодоляна. Два пътя има пред НДСВ като партия  – или да бъде закрита, или с останалият й ресурс да стане част от друга формация, завърши социоложката.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6457 |13.03.2015 Само във Фрог: Закриват 10 бази на ГДБОП в страната . 68| 8493 |12.03.2015 Не е за вярване: НДСВ влиза в "Движение 21" или Реформаторския блок!? . 4| 4947 |12.03.2015 Гр. Караджов за Фрог: ВСС се заяжда на дребно с Хр. Иванов . 6| 4549 |12.03.2015 Кадиев за Фрог: За Атанасова РБ ще бъдат осребрени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads