Реклама / Ads
2| 3730 |16.10.2018 НОВИНИ

След 8 години ще липсват близо 40 000 преподаватели

.
Просветното министерство увеличава приема и финансирането за педагогическите специалности.
Учителският синдикат прогнозира, че след 8 години в българското училище ще липсват близо 40 000 учители, защото голяма част от действащите учители ще се пенсионират, а броят им не може да се компенсира от младите учители.
 

Данните изнесени днес са повече от категорични - само след две години ще липсват 10 000 български учители. Отдавна вече се усеща липсата на учители по математика, информатика, природни науки, чужди езици както и начални учители.

В момента незаетите работни места за учители в страната са около 500, съобщава БНТ.

 

Информацията е изнесена на проведената днес среща, в която участваха просветното министерство, синдикати, директори, учители и фондация "Заедно в час". През тази учебна година в класната стая са влезли малко над 4 000 нови учители. Двойно повече обаче са напуснали системата. Днес стана ясно още, че минималната заплата за млади учители ще се повиши и от януари догодина ще е 920 лева. 

 

Предложенията как да се преодолее проблема с липсващите кадри са няколко.

Първото е да се разработи  Национална програма за така наречената "бърза писта". Хора, завършили магистратура, например инженери или икономисти, ще могат в рамките на година да получат педагогическа правоспособност и да станат учители.

Има и друга възможност - за 7, 8 месеца познанията си за преподаване ще опресняват хора, завършили педагогика, но работили досега в други сфери. Ще бъде създаден и специален корпус от учители, които желаят да работят в трудни училища срещу повече заплащане.

 

,Ще ги обучават университетите. Това ще се случи в  три висши учебни заведения в България, за да може да се контролира качеството на обучението - Софийският, Пловдивският и Великотърновският“, заяви пред Нова телевизия председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

 

За една година кандидатите за учители ще трябва да усвоят методиката на преподаване по дисциплината, която са избрали. Прекрачвайки училищния праг, всеки нов учител ще има наставник за неопределен срок. 

 

Държавата ще плаща и за обучение на вече дипломирали се педагози. Курсът ще е с продължителност от 6 месеца. Проектът предвижда и обучение за вече действащи учители, след което те да могат да преподават в няколко дисциплини. Например - един учител да преподава физика и химия или математика и информатика.

 

Целта е всяка година да се обучат около 600 учители. За тези, които за първи път ще влязат в училище, вече са подготвени и 1500 наставници. 

 

Официално програмата ще стартира през следващата учебна година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4371 |16.10.2018 90 години навърши доайенът на спортните журналисти Сашо Манов . 0| 3779 |16.10.2018 Разследващи претърсиха консулството на Саудитска Арабия в Истанбул . 4| 9444 |15.10.2018 7 месеца не започва разследване на свидетел срещу Иванчева и Петрова . 4| 4271 |15.10.2018 Блок във Велико Търново се руши след саниране за половин милион лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads