Реклама / Ads
21| 69726 |26.09.2023 НОВИНИ

След абсурда с Хекимян: Кой е третият в листата на ГЕРБ за София и защо е толкова важен?

.
яхтеният скандал с Иван Тодоров - Доктора Източник: Биволъ
Напълно очаквано, след като от ГЕРБ обявиха кой точно ще е техният кандидат за кмет в София, фокусът падна върху фигурата на Антон Хекимян. Бившият вече директор на “Новини и актуални предавания” в bTV очаквано предизвика скандал, но сякаш между капките мина реално включването на друго лице като трети в листата на Борисовата партия за столицата. Кой е Любомир Минчев и защо присъствието му е важно? 
 

Милиони чрез обществени поръчки е спечелил холдинга “Телелинк”, основан от Спас Русев през 2001 г. Зад нея стои именно Минчев, който през 2012 г. спира да бъде миноритарен акционер и изкупува всички акции и през 2017 г. решава да раздели “Телелинк” на отделни дружества. Седалището на компанията е в София, с отделни представителни дружества във Великобритания, Германия, Северна Македония и Албания. В сайта на компанията пише, че в своята 20-годишна история “Телелинк” се утвърждава като “лидер в изпълнението на инфраструктурни проекти”.

 

Това не е никак случайно. 

 

Компаниите от групата на "Телелинк” имат огромен бизнес в сферата на държавните обществени поръчки. “Капитал” пишат, че само за тази година най-голямото дружество е подписало договори за над 50 млн. лева. Сумата не включва участия в консорциуми. От идването на власт на Бойко Борисов през 2009 г. насам "Телелинк бизнес сървисис" е спечелила общо 222 обществени поръчки, чиято стойност варира от малко над 10 хил. лв. до 25 млн. лв.

 

Една от последните обществени поръчки, които печели “Телелинк”, е възложена без обявление през 2020 г. от просветното министерство и е за “осигуряване на услуги по поддръжка, администриране и управление на среда за дистанционно обучение, базирана на Microsoft 365”. Поръчката е на стойност 147 млн. лева. Всъщност договорът е сключен на 30 април 2020 г., когато на власт все още е последното правителство на Бойко Борисов. След това отстъпи властта на първия служебен кабинет на Стефан Янев на 12 май 2021 г. 

 

Заради “Телелинк” няколко пъти е пренаписван Плана за възстановяване и устойчивост. Според тогавашното правителство на Кирил Петков някои от перата в сферата на комуникациите са били писани специално за “Телелинк”. Договори с фирмата са сключени и по време на служебното правителство на Румен Радев, става ясно от материал на Bird.bg. Договорите са с МВР и прокуратурата. 


.

Яхтеният скандал 

 

Любомир Минчев не е никак случайно лице и за това свидетелства онази снимка от яхтата с Иван Тодоров - Доктора - един от най-големите контрабандисти у нас, който е показно разстрелян през 2006 г. На въпросната снимка от яхтата се виждат тогавашния финансов министър Милен Велчев, министърът на транспорта Пламен Петров, които са част от кабинета на Симеон Сакскобургготски. На снимката се вижда още Петър Петров - Амигоса и Мирослав Севлиевски. Тогава главен секретар на МВР е не кой да е, а Бойко Борисов, който заради скандала хвърля оставка. През август това прави и финансовият министър Милен Велчев. И двете оставки не са приети. 

 

Хватката върху медиите

 

Изглежда, че тази листа на ГЕРБ в София иска да демонстрира как в продължение на години Борисов е държал хватката си здраво затегната около българските медии. Едно на ръка е кандидат-кметът Антон Хекимян, под чието ръководство bTV продължи да пълзи в краката на ГЕРБ. Друго е обаче, когато трети в листата и лицето, чиято съпруга дълги години притежаваше “Канал 3” през дружеството "Медийна инвестиционна организация". От медията бяха уволнени ключови журналисти като Лили Маринкова и Сашо Диков през 2013 г.   и освободена дългогодишната репортерка Петя Петрова. 

 

Всъщност третото място в листата за изборите не е никак лошо. Минчев, заедно с настоящия председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който е втори, ще стане част от СОС, където се вземат основните решения в София. По закон общинският съвет определя политиката за изграждане и развитие на общината, избира и освобождава кметовете на райони в Столичната община, приема бюджета, осъществява контрол и приема отчети, определя размера на местните такси, разпорежда се с общинските имоти.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3782 |26.09.2023 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 3| 4012 |26.09.2023 Тръмп призова американската телевизионна компания Ен Би Си да бъде разследвана за ”държавна измяна” . 0| 4143 |26.09.2023 Полша затяга граничния контрол със Словакия . 0| 3931 |26.09.2023 Мария Габриел се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън във Вашингтон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads