Реклама / Ads
1| 2896 |22.06.2024 НОВИНИ

След аварията край Кранево: "Да успокоим хората - Черноморието ни е прекрасно, качеството на водата е много добро"

.
Кранево
"Пробите, взети от морската вода през вчерашния ден, не показват отклонение от стандарта за качество на черноморските води", каза в село Кранево служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров.
 

Той бе в балчишкото село Кранево по повод възникналата авария на заустващия колектор. Днес на място служители на Басейнова дирекция "Черноморски район" (БДЧР) и Регионалната инспекция по околната среда и водите - Варна (РИОСВ) взеха проби от морската вода.

"Искаме да успокоим хората, че Българското Черноморие е прекрасно и качеството на водата е много добро", каза служебният министър. Той уточни, че става въпрос за авария при тръби, които извеждат в морето пречистена вода. 

 

На място бе и директорът на БДЧР Явор Димитров, както и служители на РИОСВ. 

 

За аварийната ситуация в пречиствателната станция за отпадни води (ПСОВ) "Албена" съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ). Оттам информираха още, че са получили съобщение на 4 юни от "Водоснабдяване и канализация - Добрич" АД (ВиК - Добрич), че е нарушена целостта на тръбопровод в прибойната зона на плажа.

 

Тръбопроводът е част от колектора за заустване на пречистени отпадъчни води от ПСОВ "Албена" в Черно море. Колекторът е изграден от етернитови тръби. Нарушаването на целостта на заустващия колектор е на около три метра навътре в Черно море на дълбочина около 0,6 метра, като колекторът е разположен под 10-сантиметров слой пясък.

 

Вследствие на предприети действия от ВиК дружеството на 17 юни 2024 г. се установява, че участък с дължина приблизително 85 м от колектора е отнесен в морето, като са открити и извадени пет тръби.

По-рано този месец в Шкорпиловци служебните министри на туризма Евтим Милошев, на околната среда и водите Петър Димитров и на здравеопазването Галя Кондева заявиха, че всички изследвания на взети проби от морската вода по нашето крайбрежие доказват, че качеството ѝ е отлично. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 2628 |22.06.2024 Радан Кънев: Коалицията ПП-ДБ има нужда от много сериозна промяна в политическото мислене . 1| 2679 |22.06.2024 Горещо е и автомобилът губи мощност? Ето защо . 0| 3032 |22.06.2024 Д-р Явор Владимиров: Българката има проблеми при забременяване над 30-35 години . 4| 2489 |22.06.2024 Надежда Йорднова: Третият мандат едва ли ще е за ПП-ДБ, Радев има негативно отношение към нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads