Реклама / Ads
4| 3040 |12.04.2021 НОВИНИ

След „Дивангейт“ уточняват статута на ръководителите на институциите

.
Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел и Реджеп Ердоган Източник: БГНЕС
Седмица след протоколния инцидент в Анкара, довел до т. нар. „Дивангейт“, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще се срещне днес с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, съобщи говорител на ЕК, цитиран от БТА.
 

Говорителят на ЕК потвърди, че Комисията е поставила предварителни условия за срещата, свързани с необходимите промени за продължаване на сътрудничеството между двете институции.

Промените предвиждат допълнително изясняване на статута на ръководителите на институциите на ЕС при посещения в чужбина.

 

По-рано европейски медии съобщиха, че Мишел е отказал срещата с обяснението, че днес трябва да посрещне президента на Сенегал.

 

Говорителят на ЕК уточни, че тя все пак ще се състои по-късно този следобед и не се очаква след това да има повече яснота за постигнатите договорености.

 

Говорителят потвърди, че досега Мишел и Фон дер Лайен не са разговаряли за т. нар. „Дивангейт“, защото председателят на ЕК пътувала, за да се срещне със семейството си, което не била виждала от Коледа.

 

Сътрудничеството между председателите на двете институции на ЕС ще продължи в интерес на гражданите, каза говорителят. Той потвърди, че Фон дер Лайен ще участва в обсъждането на въпроса в Европейския парламент, ако бъде поканена.

 

Според европейски издания срещата днес ще се състои в Комисията.

 

Скандалът, станал известен под името „Дивангийт“ избухна, след като турският президент Реджеп Ердоган допусна тежък гаф при срещата си с председателя на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Умишлено или не държавният глава отказа да се седне като равен с председателката на ЕК. За Фон дер Лайен изобщо не бе предвиден стол. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3151 |12.04.2021 Какви хора ще трябва да работят на ползу роду след три дни? . 3| 3034 |12.04.2021 Присъствено начало на следващата учебна година очаква министър Вълчев . 2| 3840 |12.04.2021 Код ”125” са последните указания към Юри Гагарин преди старта. Какво значи това? . 11| 3852 |12.04.2021 Акад. Богдан Петрунов: Никой, прекарал вируса, няма антитела след 8-ия месец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads