Реклама / Ads
0| 3327 |17.11.2022 НОВИНИ

След пълния контрол на демократите над Конгреса, републиканците си върнаха Камарата на представителите

.
В Съединените щати републиканците си осигуриха мнозинство в Камарата на представителите. 82-годишната Нанси Пелоси обяви, че няма да се кандидатира за лидер на демократите в долната камара на Конгреса. Републиканците ще разполагат с мнозинство през оставащите две години от мандата на президента Джо Байдън. Това може да затрудни законодателните му инициативи.
 

Републиканците си върнаха контрола над долната камара на американския Конгрес.

Демократите все пак си запазват контрола в Сената. При това разделение на властта нито една от от двете големи партии няма да може да приема проектозакони, а президентът Байдън ще бъде принуден да преговаря, за да избегне спиране на работата на федералната администрация.

 

След две години пълен контрол на демократите над Конгреса, републиканците си върнаха Камарата на представителите. Републиканската партия издигна кандидатурата на Кевин Маккарти за председател на долната камара на мястото на Нанси Пелоси - третата най-важна фигура в политиката на САЩ след президента и вицепрезидента: "Казах ви, че ще се върнем, просто ни отне малко време. Горд съм да обявя, че ерата на еднопартийното управление на демократите във Вашингтон приключи", съобщават световните агенции.

 

Президентът Джо Байдън поздрави републиканците и се обяви за сътрудничество в името на американските граждани: "Готов съм да работя с републиканските колеги. Американският народ мисля, че ясно показа, че очаква републиканците да бъдат готови да работят и с мен".


Въпреки успеха, не се оправдаха прогнозите за "червена вълна". Републиканците ще разполагат с между 218 и 223 членове в 435-местната Камара на представителите - колко точно ще стане ясно след дни и дори седмици, тъй като броенето на гласовете продължава.

 

По-слабият резултат може да усложни плановете на лидера на републиканците Кевин Маккарти да стане председател на долната камара заради вътрешнопартийни противоречия и взаимни обвинения какво се е объркало. Много вероятно е дясното крило на консерваторите да постави условия, преди да го подкрепи. През 2015 година малко не достигна на 57-годишния конгресмен от Калифорния да застане начело на Камарата на представителите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2949 |17.11.2022 Републиканците поемат контрола над Камарата на представителите на САЩ . 3| 2773 |16.11.2022 НАТО провежда кризисни преговори след инцидента с двете ракети в Полша . 0| 3211 |16.11.2022 Катар 2022: Бира след 18.30 във фен-зоните. Без къси поли и шорти . 5| 2996 |16.11.2022 Екатерина Захариева: Няма директна заплаха за България след взривовете в Полша

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads