Реклама / Ads
8| 5679 |30.11.2021 НОВИНИ

След проверките на ”Струма”: ”Автомагистрали”, ”ин хаус”, забавени срокове, висока скорост...

.
Две фирми с един собственик отговаряли за пътната маркировка и знаците по ”Струма”. Става дума за обществена поръчка, която е възложена от ”Автомагистрали” по метода ”ин хаус”, превърнал се в изключително порочна, но иначе законна практика. Това стана ясно от брифинг на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
 

"Разрешението за строеж на "Струма" е за реконструкция на път Е-79. Не е нито за скоростен път, нито за автомагистрала. В един момент бавно във времето този проект започва да се нарича така, но никога не е бил проектиран по този начин", заяви арх. Иван Шишков.

 

Договорът за подновяването на маркировката е сключен по метода "ин хаус" - "Автомагистрали" възлага дейността на две фирми, чийто представител е едно и също лице. Направени са измервания, но към датата на катастрофата има изпълнена само осева линия, а забавянето е с около 6 месеца. Същите две компании е трябвало да поставят и знаци, но не е свършено нищо повече от това да се поставят знаци за допустима скорост от 120 км. Всъщност именно това ограничение е едно от притесненията на МРРБ.

 

Скоростта на пътя е вдигната от 90 на 120 км. от няколко институции и то по неясни причини.

"Не са взети предвид наклоните на пътя. Скоростта е увеличена на база маркировката - сменена е тя, сменени са два знака и почти нищо друго. Притеснява ни това, че още в самия проект наклоните на виражите на пътя са малко над 4%, което значи, че допустимата там скорост е 90 км/час. Увеличаването на скоростта значи реконструкция. Пътят няма параметрите за тази скорост", обясниха още от МРРБ.

 

МРРБ обаче не откри съществени проблеми при проверката на състоянието на настилката, маркировката и знаците. 

 

"Пътната настилка е в добро състояние като грапавост и съпротивление на хлъзгане. Средната линия е с допустими граници на видимост при суха настилка. Видимостта на знаците за ограничение на скоростта е над допустимото. Поставената мантинела през 2007 г е отговаряла на нормите", обобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова. 

 

Състоянието на пътната настилка е добро, но всичко останало е занемарено, стана ясно още от брифинга. Скоростта незабавно трябва да бъде намалена на 90 км/час до извършване на пълен анализ. 

 

“Има ситуации, които не могат да обяснят защо този автобус изгаря за това кратко време. Има много фактори, които могат да окажат влияние. Но не трябва да се фокусираме само върху качеството на инфраструктурата. Факторите, съдействали за този злощастен случай, са много. Не се оправдаваме, но нямаме еднозначен отговор”, коментира арх. Комитова.

 

Историята на този път започва от 2002 г, с одобрен технически проект и разрешение за строеж. През 2006 г. има допълнително разрешение за строеж на пътни възли. АКТ 15 е издаден през 2007 г. и се води скоростен път с разрешена скорост 90 км/ч. Пътят не разполага с акт 16 към днешна дата, защото не са приключили отчуждителни процедури.

 

ФрогНюз припомня, че тази проверка се случи след жестокия инцидент на “Струма”, при който 45 души загинаха след като македонски автобус катастрофира и изгоря на пътя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5329 |29.11.2021 Иванчева: В държавата има доказателства за откраднати милиарди, а разследванията се свеждат до декларация за гражданство . 4| 3382 |29.11.2021 Държавата гарантира, че ще изплаща по-високи пенсии през следващата година . 8| 4292 |29.11.2021 Николай Витанов очаква Омикрон след Нова година . 10| 2999 |29.11.2021 Учените ще знаят колко опасен е Омикрон поне след 2 седмици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads