Реклама / Ads
4| 2397 |27.05.2024 НОВИНИ

След срещата Главчев-Столтенберг: Не изпращаме войници в Украйна, помагаме с "всички сили" без да "въвличаме НАТО в конфликта"

.
Столтеберг и Главчев направиха съвместно изявление
"Никога не е обсъждано изпращането на български войници в Украйна". Това каза на брифинг служебният премиер Димитър Главчев след срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Министерския съвет. 
 

"За мен това е типичен пример за хибридна атака и дезинформация. Никога не е обсъждана такава тема във формат НАТО, днес също не е обсъждана. Нека бъдат спокойни българските граждани", посочи Главчев.





"Това е поредна дезинформация, която се налага да опровергавам", каза още служебният премиер. 

 

Димитър Главчев увери, че България е надежден съюзник в НАТО и изпълнява своите задължения. 

 

Двамата разговаряха на четири очи, а след това имаше среща с разширен формат с участието на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

 

Главчев определи присъствието на Столтенберг като знаково. "Сред въпросите, които обсъдихме беше как да се върне значимостта на Западните Балкани. През 2017 г. България беше лидер в този процес. Обсъдихме въпросите в Черноморския регион и помощта за Украйна. И двамата сме на мнение, че не може да има алтернатива", каза още служебният премиер.

 

"Обсъдихме въпроса, че трябва да се върне значимостта на Западните Балкани, за която си спомняте през 2017 г. България беше лидер в процеса. Хубаво е, че се връща същата тема и трябва отново да бъде на тази висота”, каза Главчев.

 

Двамата лидери са дискутирали и въпросите по Черноморския регион и помощта за Украйна. "Хубавото, което каза Столтенберг беше, че с всички сили трябва да помагаме на Украйна, но с мисълта НАТО да не бъде въвлечена в конфликта", уточни българският премиер.





Йенс Столтенберг определи България като надежден съюзник на НАТО. "Ценим високо извършеното от България по отношение колективната отбрана и споделената сигурност", каза той.

 

Генералният секретар на НАТО благодари на България за участието ѝ в мироопазващите мисии в Косово и Ирак. Столтенберг изтъкна, че България е увеличила с 20% разходите си за отбрана. 

 

"Мирът не може да се приема за даденост, необходимо е да се увеличи производството на въоръжения. Необходимо е да засилим ролята на НАТО в областта на сигурността", допълни Столтенберг.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2408 |27.05.2024 Би Би Си: Защо дългогодишни отговорни кадри от партията на Ердоган подават оставки? . 53| 11846 |27.05.2024 Те честват 500 хиляди „герои“! Мъртъвци на цената на китайска кафеварка изпълват ферми за трупове . 5| 2523 |27.05.2024 Рустем Умеров в София: Украйна се нуждае от повече ПВО . 9| 2960 |27.05.2024 Поптодорова: Путин е насочен към това Зеленски да бъде напълно пренебрегнат като президент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads