Реклама / Ads
2| 2586 |01.06.2024 НОВИНИ

Столтенберг по БНТ: България е високо ценен съюзник в НАТО, но НАТО също е важен за България

.
Йенс Столтнберг
"България е надежден, високо ценен съюзник в НАТО. България допринася за нашата колективна отбрана по много различни начини, така че е важна за НАТО". Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтнберг в интервю за "Панорама" по БНТ. "България, както и всички съюзници в НАТО, трябва да направи повече за Украйна", каза той.
 

"България направи много в подкрепа на Украйна. Оценяваме. Но България, както и всички съюзници в НАТО, трябва да направи повече. Защото свършеното до момента не е достатъчно. Трябва да продължим с подкрепата. Защото, ако президентът Путин спечели в Украйна, това би било трагедия за украинците, но и опасно за нас. Ще направи света по-опасен, а нас по-уязвими. А до него и до всички авторитарни лидери ще стигне следното послание: Ако използвате военна сила и нарушавате международното право, ще получите каквото желаете. Не бива да допуснем това", заяви той.

"Войните са непредсказуеми по природа. Така че никой не може да каже със сигурност как ще свърши тази. Но знаем друго. За да победи Украйна като суверенна, независима нация, Русия трябва да приеме Украйна да остане суверенна и независима. Единственият начин да стане това е да се покаже на Москва, че няма да победи на бойното поле. Че трябва да седне, да договори и приеме решение, от което Украйна печели. А за да се стигне дотам, ние трябва да подсилим украинците на бойното поле. Защото колкото по-силна е Украйна в боя, толкова по-вероятно е да се дойде до преговори, при които Русия ще приеме съществуването на суверенна и независима държава Украйна. Ако искате мир, трябва военна помощ за Украйна. За да се гарантира траен и справедлив мир".

 

"Не планираме да разполагаме военни на НАТО в Украйна", каза Столтенберг. "Защото ние не сме страна в конфликта. Няма и да бъдем. Нито НАТО, нито страните от НАТО искат конфронтация с Русия. Не желаем да бъдем част от конфликта. Имаме две задачи в този конфликт. Подкрепяме Украйна, за да гарантираме, че тя ще победи - като суверенна и независима европейска страна. Другата задача е да избегнем ескалация на конфликта отвъд Украйна и превръщането му в пълномащабна война между Русия и НАТО. Ето защо ние подкрепяме Украйна, осигуряваме обучение и оборудване, но не изпращаме натовски войски там. Да не забравяме: Това е военна агресия. Русия нахлу в чужда територия. Това е грубо нарушение на международното право. Украйна има право на самоотбрана, то е залегнало в Хартата на ООН. Ние имаме правото да ги подкрепим в тяхното право на самоотбрана. И можем да го сторим без сами да ставаме страна в конфликта".

 

По думите му няма планове и за изпращане на войски в:

 

"Нямаме подобни планове. Важно е съюзниците в НАТО да подкрепят Украйна. Но да го правят по начин, който не ни прави част от конфликта. Това е причината да ги подкрепяме без обаче да разполагаме войски там".

 

"България е надежден, високо ценен съюзник в НАТО. България допринася за нашата колективна отбрана по много различни начини, така че е важна за НАТО. Черноморска държава – домакин на натовска бойна група. Но НАТО също е важен за България. Целта на НАТО е да предотвратява война. Не да я провокира. Целта на НАТО е да се опазва мирът, като се покаже абсолютно ясно на всеки потенциален противник, че нападение срещу един съюзник – било то Норвегия, България или който и да е, ще предизвика отговор от целия Алианс", посочи Столтенберг.

"Срещал съм се с български военнослужещи на много места по света, както и в България. И винаги съм се впечатлявал от професионализма и всеотдайността им. Българската армия е важна за НАТО, не на последно място и защото България сега инвестира повече в отбрана. Тази година ще похарчи 2% от своя БВП за отбрана и ние приветстваме това. Това ви дава нужните ресурси за инвестиции в съвременни способности от висок клас. Всички в НАТО заедно извършваме най-голямата трансформация на нашата колективна отбрана в това поколение. Част от нея в голяма степен е България - съюзник в НАТО вече 20 години".

 

Столтенберг жотправи и послание към българите:

 

"В НАТО сме демократични държави и имаме различни мнения за много неща. Имаме различни политически партии и много разногласия. Това важи и за моята родина - Норвегия. Но в НАТО винаги сме успявали да се обединим около основната ни кауза - да се браним взаимно. Казваме, че нападение срещу един от съюзниците се счита за нападение срещу всички – и тогава се задейства колективната отбрана на НАТО. Ние предотвратяваме войни. Опазваме мира, като вече 75 години целим мир, стабилност, сигурност за всички съюзници в НАТО. Създали сме условия за просперитет, икономически растеж, демокрация. Напълно приемам да има различни гледни точки сред съюзническите държави от НАТО по много въпроси. Но наистина вярвам, че е в интерес на всички съюзници да бъдем единни в този по-опасен свят".

 

"НАТО наистина доказва предназначението си, най-малкото насред пълномащабна война в Европа, но и в един по-опасен свят като цяло – има нова война в Близкия изток, а Китай участва в съперничеството между великите сили в глобален план и подкрепя Русия в действията ѝ в Украйна. Тази година НАТО празнува 75-годишнина. За 75 години доказахме, че опазваме мира и това е в основата на всичко, което правим. Доказахме също, че можем да подкрепим Украйна по начин, по който едва ли някой е вярвал преди инвазията. Трябва да продължим с подкрепата. Никой не може да каже каква ще е следващата криза, война или заплаха срещу съюзниците от НАТО. Но твърдо казвам, че независимо от заплахата, кризата, или конфликта, пред който ще се изправим в бъдеще, ще имаме сигурност, стига в НАТО да бъдем единни. Защото ние сме 50% от световната военна мощ, 50% от световната икономическа мощ. Ние сме далеч най-силният военен съюз в историята, а и в света днес. Ако бъдем единни, ще опазим мира, ще предотвратяваме войната и ще можем да се съсредоточим върху всички други важни въпроси".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2514 |01.06.2024 Започват да бутат сградите на терена на бъдещата детска болница . 10| 2880 |01.06.2024 Прокопенко: Азовци подариха на Украйна ценно време. Над 700 дни те са в нечовешки условия на вражески плен . 4| 2419 |01.06.2024 Петима души са арестувани на мача ЦСКА - ЦСКА 1948 . 0| 4505 |01.06.2024 Байдън: "Израел предлага план за прекратяване на огъня в Газа". Ето стъпките в него

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads