Реклама / Ads
2| 2542 |12.06.2024 НОВИНИ

Столтенберг: От началото на руската инвазия Киев получава годишно по 40 млрд. евро военна помощ от НАТО

.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг Източник: БГНЕС
От 2022 г. с началото на руското нападение срещу Украйна годишно Киев получава по 40 млрд. евро военна помощ от държавите в НАТО. За това информира генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на пресконференция в централата на алианса в Брюксел.
 

Трябва да запазим поне това равнище, докогато е необходимо, призова той. Столтенберг посочи, че на предстоящата в четвъртък и петък среща на министрите на отбраната от НАТО се очаква да бъде обсъден план как пактът да координира предоставяната на Украйна военна подкрепа.





Ще обсъдим все по-интензивната руска кампания на неприятелски действия в страните от НАТО – саботажи, насилие, кибератаки и дезинформация, категоричен бе Столтенберг. По думите му министрите ще разговарят също за увеличаването на отбранителното производство и ще заседават със своите украински колеги в Съвета НАТО–Украйна.

 

Надделяването на Украйна във войната е първото условие страната да се присъедини към алианса, коментира Столтенберг в отговор на въпрос.





Шефът на НАТО уточни, че министрите ще обсъдят работата на групата за ядрено планиране, свързана със съобразяване на способностите с промените в средата на сигурността. Столтенберг отбеляза, че по-рано този месец Нидерландия заяви готовността нейни изтребители Ф-35 да носят ядрено оръжие.

 

Ядрените сили на НАТО целят сдържане. В Европа има ядрено оръжие на САЩ, съюзниците осигуряват самолетите и съхранението, управлението и поддръжката. В последните години сме свидетели на опасни изказвания от руска страна (по въпроса с ядрените сили), Москва обяви изпращането на ядрено оръжие в Беларус и предприема все повече учения на ядрените сили, допълни Столтенберг. Той каза още, че загриженост създават и ядрените програми на Иран и Северна Корея.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2512 |12.06.2024 След опита за убийство на Фицо: Словашките власти обмислят по-строги правила за протести . 14| 4156 |12.06.2024 Доц. Красен Станчев: България трябва да бъде по-решителна в подкрепата за Украйна . 2| 3521 |12.06.2024 Най-малко 8 жертви и 21 ранени при руски удар с балистична ракета срещу украинския град Кривой рог . 1| 2644 |12.06.2024 Кабинетът с интерес да купим боеприпаси за патрулни кораби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads