Реклама / Ads
8| 6366 |30.10.2023 НОВИНИ

След заседанието на ВАС: ЦИК решил без мотиви и по целесъобразност да махне машините

.
Без мотиви и по целесъобразност Централната избирателна комисия взела решение да премахне машинното гласуване за първия тур на местните избори. Решенията на ЦИК били "литературен разказ с предположения", а мотивите - изцяло политически. Това стана ясно след заседанието на Върховният административен съд по жалбите срещу акта, издаден от изборната комисия след доклада на ДАНС. Решението на ВАС по подадените жалби ще стане ясно в 20 ч.
 

Въпреки че заседанието беше обявено за открито, журналистите бяха помолени да напуснат залата. Възможно е причината да е дакладът на ДАНС, който накара ЦИК да отмени машинното гласуване. Въпросният доклад хвърли хвърли съмнения за манипулация на резултатите на първи тур.

 

“Централната избирателна комисия не може да пренаписва Изборния кодекс”, посочи пред журналисти бившата правосъдна министърка Надежда Йорданова.

 

Тя определи решението на ЦИК като "литературен разказ с предположения в рамките на 3 страници", без факти и обстоятелства, попадащи в обхвата на Изборния кодекс.

 

"Притесни ме, че основните мотиви за издадения акт бяха изцяло политически и се позоваха изцяло на разговори, документи и твърдения на органи, които не са компетентни по ИК", допълни Йорданова.

 

Подадени са 10 жалби - от “Продължаваме промяната – Демократична България“, ПП „Единение“ на бившия зам.-министър на земеделието Иван Христанов, от кандидата за кмет и кандидат за общински съветник на Община Шумен Неделчо Неделчев, от кандидата за общински съветник за Столична община Петър Славов, както и от шест физически лица в качеството им на избиратели. 

 

По две жалби на физически лица съдът е дал срок да отстранят нередовностите в срок до 12:30 часа днес. Едва тогава по тях ще бъдат образувани административни дела за разглеждане. 


Във Върховният административен съд има постъпила жалба срещу обявената от ЦИК нищожност на решението на ОИК София да се използват машините за гласуване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 4532 |30.10.2023 Нинова започна пазарлъка: Договори със Слави и ИТН да подкрепят Ваня Григорова на балотажа . 2| 3941 |30.10.2023 Причината за смъртта на Матю Пери още не е известна, чака се допълнително разследване . 2| 10284 |30.10.2023 В 25 областни града резултатите са ясни. Кои градове избраха кмет на първи тур? . 12| 10411 |30.10.2023 Кметската битка: Какво показват резултатите на ЦИК?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads