Реклама / Ads
17| 5574 |30.10.2023 НОВИНИ

Адв. Велислав Величков: ДАНС лъже държавата, ЦИК опорочи вота

.
ЦИК тежко опорочи изборите. Оставката на целия състав е задължителна. ДАНС лъже държавата.
 

Това заяви в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" адв. Велислав Величков от Инициативата "Правосъдие за всеки". 


Коментарът му идва след като малко по-рано Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия да премахне машинното гласуване за първия тур на местните избори. Срещу него бяха подадени жалби, които бяха разгледани от състав на ВАС днес. 


След края на заседанието на ВАС жалбоподателите заявиха, че в зала е станало ясно, че мотиви за отмяна на решението липсва.  Решенията на ЦИК били "литературен разказ с предположения", а мотивите - изцяло политически.


"Не мога да кажа какво точно казва съдът на ЦИК, докато не излезе самото решение. По това, което се вижда в съобщението на страницата на съда - връща се законовото положение - правото на избор на гражданите как да дадат своя глас, но се обсъждат жалбите в частта относно първия тур на местните избори. Ако това е така, интересно ми е да прочета мотивите, с които се разделят първия и втория тур. Или имаме основание ЦИК да отмени машинното гласуване, или нямаме такова основание?", попита адв. Величков. 


Според него това е "Соломоново решение", с което хем да не се стигне до вредни позиции и да не се даде повод изборите да бъдат атакувани успешно в съда, хем да се върне законовото положение и да не бъде заличен машинният вот. 


"Росен Желязков свика този председателски съвет в НС заради доклада на ДАНС и се включи в заготовката на тази манджа. Парламентът няма компетентност да прилага Изборния кодекс. Този председателски съвет вдигна до такава степен топката на ЦИК, че ги постави в невъзможност да вземат друго решение. Цветозар Томов и Любомир Георгиев от ЦИК заявиха, че се взема политическо, а не законово решение, с което се ограничават правата на гражданите", посочи още юристът. 


Величков бе категоричен - огромен е бил процентът на невалидните бюлетини на първи тур - 1/5 от гласовете.


"Ако имаше машини, щяха да са 0. Оставката на ЦИК е задължителна. ЦИК тежко опорочи изборите", коментира Величков.


"Председателят Пламен Тончев даде странни обяснения днес. Самият той не е подписал становище. Скандално известно лице се появява там. Трябва да се види - ако някой е подал грешна топка към ЦИК, той носи и наказателна отговорност за престъпление срещу политическите права на гражданите. Прокуратурата трябва да провери", допълни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 12708 |30.10.2023 Аламанов: Въпиюща некомпетентност от ЦИК. Да подават оставки! . 32| 5082 |30.10.2023 ВАС реши: Гласуваме с машина в неделя . 2| 4662 |30.10.2023 Голяма интрига в район “Триадица” в София. Ще има ли кмет на първи тур? . 12| 10488 |30.10.2023 Кметската битка: Какво показват резултатите на ЦИК?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads