Реклама / Ads
9| 2230 |01.10.2024 НОВИНИ

По следите на 1 милион: Вместо Моцарт, прокурори и полицаи влязоха в Разградската филхармония

.
Левон Манукян
Тази вечер хайлайфът на Разград ще гледа реалити шоута по българските телевизии и мачове от Шампионска лига, вместо знаменитото Симфонично движение №1, известно още като „Пасифик 231“ на френския композитор Артур Отегер „Пасифик 231“… Вместо звуците, наподобяващи локомотив в произведението на Отегер, разградчани чуха новината за ареста на главния диригент Левон Манукян.
 

Така пропадна и Концерт за пиано №20 на Моцарт и Гротескна сюита на Веселин Стоянов, с които трябваше на 1 октомври да бъде открит музикалния сезон на филхармонията в Разград.

 

В развилите се шеметно събития с криминален оттенък все пак проблясват елементи от известните ни сюжети с Бай Ганьо…

 

Публиката в Разград все пак успя на 22 септември, послучай Денят на независимостта да се наслади на музиките от популярните филми „Хари Потър“, „Карибски пирати“, както и на произведения на Бетовен, Чайковски и др, изпълнени от филхармониците под диригентството на младият талант Манукян.

 

Левон Манукян наистина е популярен и през последните години е участвал в множество проекти с едни от най-известните български музиканти не само класици, но и поп и представители на модерни течения в музиката.

Зала „Филхармония“ вместо възторжени почитатели, посреща прокурори и полицаи, които извършват претърсване и изземване.

 

Какво се случи?

 

Припомняме, че почти един милион лева са присвоени от Разградския филхармоничен театър. Те са отклонени от група съучастници, за които се предполага, че са ръководени от директора на театъра Левон Манукян. Той и още трима души бяха арестувани преди няколко дни в Пловдив. 

Самият Манукян снощи бе освободен под парична гаранция от 50 000 лв.

 

В хода на разследването е установено, че в началото на септември в театъра в Разград са били назначени фиктивно 41 души, без изобщо да са работили там. Те са дали данните си на единия от групата, който ги е препращал към третия задържан – компютърен специалист. В средата на септември той сключва договор с театъра за административно обслужване на документацията по ТРЗ - Труд и работна заплата, - изготвяне на документи и др. Неговата фирма е договорила същите дейности и с Родопския драматичен театър в Смолян.

На фиктивно наетите 41 души са оформени трудови договори с театралния център в Разград, без да имат никакво реално отношение към него и дейности в областта на изкуството. Касае се за хора, работещи в сферата на строителството, общественото хранене и много от тях – безработни.

В средата на септември тази година директорът на театъра Левон Манукян е подал заявка до Министерството на културата за изплащане на допълнителни възнаграждения, в това число и на новоназначените фалшиви „служители“. 

 

Така, в рамките на 3 дни - от 17.09. до 19.09.2024 г., на всеки от тях са преведени по сметки заплати в размер на около 25 000 лева на човек или общо почти 938 000 лева.

След това посредникът, изтеглил парите от сметките им, като на част от хората държал банковите карти, а останалите лично са му предавали получените суми. Според договорката, за тях са оставали само парите за социални осигуровки.

 

На 26 септември 2024 г. двама от фиктивните служители се уговорили с другия посредник от групата да му връчат парите си на бензиностанция до Пловдив - по 25 000 лева за всеки от тях. Когато се събрали там обаче, били арестувани.  

 

При обиска на задържаните са открити списъците с хора, назначени в театрите в Разград и Смолян. Иззети са множество банкови карти на фалшивите служители, както и голяма сума пари - около 125 000 лева. Оказа се, че и този посредник е фиктивно назначен в разградския филхармоничен театър. 

 

На следващия ден, 27 септември, са извършени претърсвания в театрите в Разград и Смолян, иззети са счетоводни документи и множество компютърни системи. Сега е арестуван и директорът на разградския театър Левон Манукян и компютърният експерт, оформил измамите - 40 годишният Петко Писков от Пазарджик.

 

И понеже крушката си има и опашка, прокуратурата се зае да разследва евентуална връзка на групата с човек в Министерството на културата. Защото е странно в министерството да не направи впечатление „нуждата“ от близо милион за новоназначени хора в Разград…

Изненадите едва ли ще свършат дотук.

 

Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2175 |01.10.2024 Kошмарен доклад: България с три пъти по-висока смъртност от средната за ЕС при бебетата до 6 дни . 2| 2175 |01.10.2024 САЩ: Техеран подготвя агресивна ракетна операция срещу Израел . 1| 2155 |01.10.2024 Израелските военни мобилизират още четири бригади резервисти . 13| 11136 |01.10.2024 БНТ пуска филм за "Исторически парк" по време на предизборна кампания. Това не нарушава ли закона?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads