Реклама / Ads
0| 4009 |26.06.2022 НОВИНИ

По следите на българското оръжие: Пращаме ли помощ на Украйна?

.
Изпраща ли България оръжия за Украйна? Този въпрос разстресе за пореден път общественото пространство у нас след избухването на войната. Причината - материал в британския в. “Гардиън” и разпространени от президентския секретар Димитър Стоянов части от документи, които показват, че България всъщност изнася оръжия за Украйна - тема, превърнала се в червена линия във вече разпадащото се правителство и отиващия си по всяка вероятност парламент.
 

"Страхувам се, че българската позиция за войната ще стане много по-плаха, а държавата ни - мека по отношение на реториката, както и че част от нашия износ (на помощ) за Полша ще бъде рязко намален", посочи Петков в интервюто си за британското издание преди около седмица. 


Никъде в материала не се посочва, че България изнася оръжия за Украйна през Полша, но темата бе подета у нас.

 

Дни по-късно самият Петков отрече страната ни да има директен оръжеен износ за Украйна, а представители на БСП, които са категорично против такъв износ заявиха, че България изнася оръжия за определени държави, но страната ни няма отговорност дали те отиват при трети страни. 

 

Петков подчерта, че се спазва приетото от Народното събрание решение към Украйна да се изпращат само муниции и хуманитарна помощ. Това пък ставало в условия на голямо търсене на оръжия в момента.

 

"България има доста голяма оръжейна индустрия. Нашите заводи винаги изнасят продукция по целия свят. В последно време се появиха клиенти от Полша, Чехия и Англия с готови поръчки срещу много добри средства. В момента бумти тази индустрия. Отговорност е на собственика на оръжието, който го е купил, какво прави с него", обясни премиерът.

 

Вчера Румен Радев заяви, че с интервюто си за "Гардиън" Петков се е опитал да уцели него, но е прострелял коалиционния си партньор Корнелия Нинова. Главният секретар на Румен Радев Димитър Стоянов показа вчера част от документ, в който пише, че оръжейна пратка пренасочва крайната си дестинация  от Ислямска република Афганистан към Украйна. От БСП обаче прозряха гаф и заявиха . Радев се опитал да простреля Нинова, но прострелял себе си. 

 

Кой кого стреля? 

 

Заради темата с оръжията определено се създаде поредна порция напрежение не само между изпълнителната власт и президентството, но и между държавния глава Румен Радев и БСП. Разломът в отношенията им не е от вчера, но се забелязва изостряне. 

Според Филип Попов от БСП документът се вижда частично, а освен това много възможно е той да е от времето на служебното правителство на Радев, защото името на министерството било старо - Министерство на икономиката, а не Министерство на икономиката и иновациите. 

 

Кристиан Вигенин от левицата също посочи - ако има факти, да се видят цялостно и призова документът да не се показва само частично. 

 

От ГЕРБ подхванаха темата. Христо Гаджев заяви пред БНТ, че България е един от основните доставчици на оръжия за Украйна. Гаджев се позова именно на разпространения от Димитър Стоянов документ. 

 

“Законът е императивен - трябва да е ясен крайният потребител, не търговецът или кой ще го получи. Ами, ако оръжието попадне в ръцете на терористи - нас не ни интересува ли? Държавата много добре знае, че всичкото това оръжие отива в Украйна, категоричен бе Гаджев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2807 |21.06.2022 Балабанов пита къде е българското предложение за РСМ и критикува кабинета . 0| 2912 |20.06.2022 Politico: Българското правителство - пред риск от колапс тази седмица . 0| 6827 |17.06.2022 Еврокомисар остро към България: Преговорите за сваляне на българското вето за РСМ са в задънена улица . 0| 3094 |16.06.2022 По следите на новия парламентарен шеф. Ива Митева ли ще седне на стола на Минчев?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads