Реклама / Ads
0| 4568 |01.05.2022 НОВИНИ

Кирил Петков: Не мисля, че днес президентът критикуваше нас, познава ни много добре. Правителството ще оцелее

.
Кирил Петков Източник: стопкадър, bTV
Не мисля, че в словото си днес президентът Румен Радев имаше предвид нас, не критикуваше нас. Той много добре ни познава и знае, че ние винаги сме защитавали българския интерес, който в случая беше много ясен. Това каза в предаването „120 минути“ по bTV министър-председателят Кирил Петков и отказа да коментира по-подборно последните думи на държавния глава.
 

Въпреки това министър-председателят попита: „Да се уповем на тезата, че ако си мълчим, наведем се, притаим дъх, чакаме бурята да отмине и не се включим в общата силна критика към Русия и подпомагането на Украйна ли?“.

 

„За да мине по-бързо войната в Украйна, дайте да не помагаме, да има Буча, да се случват кланета, Украйна бързо да бъде превзета, после потенциално да бъде превзета и Молдова, Русия да се опре в границата с Румъния и Путин, който изпрати три ракети в Украйна и аз ги видях с очите си, да ни застане на границата, а ние да се чувстваме в безопасност, спокойни. Това е безумие! “, добави Кирил Петков.

 

„Военната подкрепа за Украйна у нас се превърна в политическа дъвка. Докато тук всеки се замеря с нея, в Украйна имат реални нужди“, коментира още той.

 

Петков би казал на президента: „България трябва да е от правилната страна на историята. Българският интерес е да не се навеждаме, да сме част от Европа и да помагаме агресорът да не напредва“.

 

„Украинското правителство сега получава модерни оръжия от много страни като военна помощ. България не е с най-голямата и силна армия на света. Това, което можем обаче е да поправяме руска техника. Реално повечето оръжейни заводи в Украйна са унищожени. Украинският президент Володимир Зеленски ме помоли за нещо съвсем конкретно – ремонт на руските им машини. Това е точната дефиниция на военно-техническа помощ – да бъде изпращана всякаква военна техника, от която Украйна има нужда. В това число влиза оръжие и муниции“, обясни премиерът.

 

Що се отнася до възможността за напускане на коалицията от страна на БСП, Петков коментира: „Всички партньори осъзнават, че в момента, в средата на война, да пуснем това правителство да падне, е много безотговорно. Не вярвам, че ще го направят“. Той бе категоричен, че правителството ще оцелее след гласуването на военната помощ за Украйна следващата седмица.

 

За кризата със спрените доставка на природен газ от Русия, премиерът посочи, че през ноември сме се отказали от 2/3 от пазарното количество на азерския газ: „Отказали сме с решение на шефа на „Булгаргаз“, въпреки че цената е 1/3 от тази на „Газпром“. Това е за мен е един огромен въпрос. Аз си представям сега като премиер, ако някой от „Булгаргаз“ вземе такова решение, без да ме уведоми мен, бих го уволнил на следващата секунда“.

 

„Докато ние строим гръцката връзка, има съседна тръба само на 200 км. Неа Месемврия е точката, през която може спокойно голямо количеството да бъде преведено през нея“, увери Петков.

 

Той отбеляза, че е говорил с изпълнителния директор на „Бритиш петролиум“ и се надява количествата на доставките да бъдат възстановени по рано от юни.

 

„Миксът, който можем да купуваме от Гърция и това, което може да купуваме от Азербайджан, ще бъде на средна стойност по-ниска от тази на „Газпром“, добави министър-председателят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3397 |01.05.2022 Кирил Петков: Във времето на изпитания най-важно е обединението и стремежът сам да чертаеш съдбата си . 0| 4512 |29.04.2022 Премиерът Кирил Петков: Нинова и БСП няма да напуснат коалицията . 0| 3705 |29.04.2022 Кирил Петков обсъди с Клаус Йоханис сътрудничеството между България и Румъния . 0| 3034 |29.04.2022 Кирил Петков заминава за Румъния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads