Реклама / Ads
3| 9180 |08.05.2008 НОВИНИ

Следовател №1: Част от инвестициите в крупни проекти са на офшорки

.
Не всички капитали, вложени в черноморските ни курорти, имат ясен произход. Основен проблем в България е, че мръсни пари се изнасят в чужбина през банки, а след това се връщат в страната като свежи инвестиции.
 

Това заяви шефът на НСлС Бойко Найденов по време на конференция на тема „Прането на пари: отговорът на институциите", организирана от фондация "Риск Монитор", в столичния хотел "Радисън".

Следовател № 1 посочи, че друг проблем има с т.нар. кешови плащания. Според него, за да се ограничи поне отчасти прането на пари у нас, е необходимо да се ограничат кешовите плащания при големи сделки като закупуването на луксозни автомобили или големи имоти. Директорът на следствието допълни, че има не един случай у нас, при който инвестиции в крупни проекти в България са на офшорни фирми, за чиито капитали не се знае достатъчно.

„Никога прането на пари не трябва да се разглежда като отделно престъпление, то е директно свързано с най-големите язви на съвремието", каза още Бойко Найденов. Той подчерта, че повечето престъпления се правят именно с цел да се придобие имущество и даде два примера: по улиците на София има повече луксозни коли от която и да е европейска столица, въпреки че България е най-бедната страна в Европа; в курортите има бум на строителството, несъизмерим с развитието на който и да е друг сектор на икономиката. Според него това показвало дълбочината на проблема у нас, а от друга страна, „все повече разследвания стигат до мъртва точка". "Затова едно от главните усилия на България трябва да е свързано с борбата с "потока на мръсни пари", отбеляза Найденов. "Процентът на сивия сектор е по-голям от процента, който той заема в другите европейски държави. Трябва да се съсредоточим в борбата с рефинансирането. Основната маса капитал започна да се изпира на държавно ниво", обясни шефът на следствието и допълни, че у нас все повече хора разбират този проблем.

Що се отнася до спора дали у нас има организирана престъпност или мафия, Бойко Найденов смята, че това е въпрос на политическа терминология. „Когато една група е организирана, за да извършва престъпления в страната и извън нея, и си осигурява чадър чрез заплащане на хора в държавната администрация, това си е мафия - така, както я виждаме описана в книгите", поясни той.
Следовател № 1 е за промени в НПК, които ще дадат възможност на Националната следствена служба да разследва тежките престъпления и прането на пари у нас.

На конференцията присъства и посланикът на Холандия Вилен ван Ее, който посочи, че прането на пари е наш общ враг. Той допълни, че това не е само проблем на властта, а и на бизнеса, и на обществото като цяло, защото подронва интегритета на финансовия пазар, забавя развитието на икономиката, ерозира общественото доверие в ефикасността на институциите. „Международните измерения на проблема налагат сътрудничество между институциите и между държавите", отбеляза дипломатът.

Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7382 |28.01.2008 Топследователят Бойко Рашков стана заместник на Миглена Тачева . 3| 9981 |30.11.2007 Следовател Делян Пеевски се върна и на поста зам.-министър при Емел Етем . 4| 7637 |14.11.2007 Делян Пеевски ще работи като следовател, законът победи морала . 4| 10378 |01.06.2007 Петър Кънев поема Министерството на икономиката и енергетиката, следовател №1 подал оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads