Реклама / Ads
15| 3455 |04.05.2021 НОВИНИ

Следователите се жалват на Брюксел заради закриването на Спецсъда

.
Писмо до четири европейски институции са изпратили от Камарата на следователите в България. Поводът - законодателните промени, с които се предлага закриването на специализираните съдилища и прокуратура. Това се случва дни, след протеста на прокурорите и следователите пред Съдебната палата.
 

Писмото на КСБ е до ЕК, ЕП, Венецианската комисия и GRECO, както и към посланиците на държавите-членки в ЕС, САЩ и Великобритания. 

 

Като “недопустим опит за влияние върху независимостта на съдебната власт” определят следователите предложението за законови промени. Това бе заявено още в края на миналата седмица по време на протестите. 

 

Следователите правят връзка между предложенията на "Демократична България" и разпоредба от отменената Конституция от 1971 г. на Народна Република България. По - конкретно става въпрос за реда за избор на главен прокурор, като внесеният законопроект предвижда, че "Главният прокурор се назначава и освобождава от президента на републиката по предложение на Народното събрание...".

 

А Народното събрание по своя характер е и политически орган, припомнят следователите. Подобно разбиране противоречи и на решение № 3/2003 г. на Конституционния съд. От тази коалиция многократно са били правени опити за оказване на политическо въздействие върху независимостта на съдебната власт, включително и чрез искания за лустрация на магистрати", се казва в становището, изпратено до различни институции.

Съсловната организация посочва, че политическа намеса в съдебната власт, в частност - в работата на прокуратурата, които предвиждат, че министърът на правосъдието би имал правната възможност да прави предложения за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на прокурори и следователи, също нарушава принципа на разделение на властите.

 

По този начин се създават условия за възникване на зависимости между представители на изпълнителната и съдебната власт, които да са политически мотивирани. Според КСБ кариерното развитие на магистратите би следвало да се определя единствено от колективен кадрови орган, в чийто състав присъстват единствено представители на професионалната общност, които именно познават най-добре спецификата на конкретната длъжност и не са обвързани с конкретна политическа сила.

 

Според следователите част от предложените промени в Закона за съдебната власт биха поставили под съмнение безпристрастността и независимостта на магистратите. Предложените разпоредби дават правната възможност на съдиите, прокурорите и следователите да членуват в политически партии или коалиции, в организации с политически цели и да извършват политическа дейност.

 

Политическата принадлежност на конкретен магистрат би могла да повлияе върху неговото вътрешно убеждение по конкретно производство, а с това и да предреши неговия изход, без непременно той да е бил съобразен със закона и доказателствата по делото, пише още в становището на Камарата на следователите.

 

От КСБ посочват, че чрез въведения мораториум, касаещ назначението на лица, заемащи висши държавни длъжности, сред които и административни ръководители на органите на съдебната власт, съдиите, прокурорите и следователите се нарушава принципа на правовата държава и представлява недопустим опит за влияние върху независимостта на съдебната власт.

 

За предложените промени в Наказателния кодекс, които засягат закриване на специализираните структури, следователите са категорични, че от такава промяна ще се възползват подсъдими и обвиняеми по дела, водени от специализираните съдилища и прокуратури.

 

Тази теза бе повторена и от групата на ГЕРБ, които заявиха, че ще се освободи финансов ресурс, за да може определени олигарси да финансират определени партии. Идвали и избори. 

 

“Оценката на следователите за дейността на спецсъда е положителна. Въпреки краткия си период на съществуване, те постигнаха много сериозни резултати. Бяха повдигнати обвинения спрямо действащи министри, заместник министри за престъпления по служба, действащи народни представители, председатели на държавни агенции, висши служители на МВР, ангажирани с противодействие на наркотрафика, кметове на общини и райони и други”, пишат следователите.

 

Осъдителни присъди обаче няма и това е отбелязано в европейските доклади, които бяха цитирани и от ГЕРБ миналата седмица.

 

От КСБ се обявиха и срещу приетия мораториум върху назначаването на лица, заемащи висши държавни длъжности. Според тях по този начин се нарушават принципите на правовата държава. 

 

Цялата позиция на следователите може да видите тук.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3011 |01.05.2021 Финансист: Пари от Брюксел – най-рано през декември . 19| 3357 |27.04.2021 ЕП зад Скопие по пътя й към Брюксел . 15| 3552 |13.04.2021 16 г. по-късно: Брюксел, София и грешка ли бе решението на ЕП . 19| 3765 |09.04.2021 Христо Иванов пише до Брюксел за концесията на Летище ”София”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads