Реклама / Ads

 

1| 2563 |26.07.2021 НОВИНИ

Сливане на комисии и отделяне на туризма в самостоятелна предвиждат промени в правилника на парламента

.
Източник: БГНЕС
Временната комисия за изработване на проект на правилник за дейността на 46-ото Народно събрание се събра на първо заседание. Промените предвиждат сливане на комисиите по външна политика и по европейски въпроси, както и на комисията за гражданското общество с комисията по правата на човека и жалбите. Ще има отделна Комисия по туризъм и отделна Комисия за българите в чужбина. Първоначалният проект предвиждаше да са подкомисии, но от ”Изправи се БГ! Ние идваме” и от ”Демократична България” възразиха, съобщават от БТА.

Ще има Комисия по икономическа политика, високи технологии и дигитализация и Комисия по електронно управление и информационни технологии. Към Комисията по вътрешна сигурност, обществен ред и контрол на службите се създава подкомисия по прилагането и използването на СРС-та.


Към Комисията по енергетика и климат ще има подкомисия за зелена политика и климат и подкомисия за контрол на дейността на КЕВР. Към Комисията по бюджет и финанси ще има две подкомисии - за контрол на публичните средства и подкомисия по европейските фондове.


Предвижда се депутатите, напуснали парламентарната си група, да запазват мястото си в постоянните комисии, а съответната парламентарна група да допълва квотата си в комисиите. В такива случаи ще се разширява съставът на комисиите.


От ДПС посочиха, че е противоконституционно нечленуващите в парламента група депутати да бъдат лишени от участие в комисии. Затова временната комисия обсъди да се запише, че комисиите се допълват с нечленуващите в парламентарна група.
Всеки народен представител ще може да бъде избран в ръководството само на една постоянна комисия, предвиждат още промените. В комисията беше поставен въпросът дали заместник-председател на парламента може да бъде и председател на комисия. В момента правилникът на НС не предвижда такава възможност.

 

Времето за възражения по начина на водене се намалява от 2 на 1 минута.

Предложението направи председателят на НС Ива Митева, като се аргументира със злоупотребите с тези процедури. В комисиите няма да има спадащ кворум и трябва лично да се гласува, посочи тя.


Изрично записахме, че законопроект няма да се гледа на първо гласуване преди да е проведено обществено обсъждане и преди докладът да е качен на интернет страницата на НС, каза пред журналисти Митева и посочи, че всички заинтересовани страни имат право да присъстват на разискванията в комисиите.


В същото време проектът на нов правилник предвижда да отпадне текстът, въведен от 45-ото Народно събрание, че всеки законопроект, внесен от народни представители, преминава задължителни обществени консултации по Закона за нормативните актове. Моето лично мнение и на колегите е, че това е на ръба на Конституцията, коментира Митева. Тя посочи, че всеки народен представител има право на законодателна инициатива, а и досегашният текст е неясен и на практика спира работата на комисиите. Така ще има обществени обсъждания на законопроектите на народни представители, но те няма да блокират законодателната им инициатива, обясниха членове на комисията.


Ива Митева коментира, че е поставила въпроса в комисията как да бъде организира работата на НС - дали да има заседания всяка седмица. Тя посочи, че в повечето държави се възприема подход за редуване на пленарна зала с комисии.
Относно преговорите за бъдещо управление, Митева каза, че не участва в тях, но е поканена в срещата "Правосъдие" днес.


Утре временната комисия по правилника ще продължи работа. Заседанието е от 11.00 часа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 3| 2532 |22.07.2021 Първи работен ден: Депутатите обсъждат четири временни комисии. ИТН започва преговори за правителство . 0| 2818 |21.07.2021 Следователите искат участие в парламентарните комисии за промени в съдебната система . 5| 2566 |12.07.2021 ЦИК доволна от вота, машинното гласуване улеснило комисиите . 2| 2838 |10.07.2021 Васил Велев: За съдебната власт и полицията сме на първо място по отделяне на средства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ