Реклама / Ads
9| 3638 |19.05.2023 НОВИНИ

Словесни престрелки в НС: Костадинов: ”Ако нарека негър - негър, обида ли е?”, Зарков: Придавате си прекомерно значение!

.
Източник: личен архив
Ако кажеш на някого, че е черен, вече е обида, макар че думата "негър" значи точно това на латински. В Америка думата "негър" е натоварена с негативно значение, но не и тук. Ако нарека негър, негър, обида ли е?
 

Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов по време на обсъждане на законопроект за промени в НПК. 

 

"10 страници за обида и клевета, няма убийство, посегателство от расистки подбуди. Говорим за възможност, която се дава за всеки един, който тръгне да излиза извън утвърдения вече монолог на западноевропейската и северноамериканската медийна и обществена среда. Днес разбираме, че има желание от парламентарна група да бъде изслушван журналист, защото има различно мнение. Че той е жив расист и ксенофоб! Добронамерено ви казваме, това тук дава необятна възможност и поле за тълкувание на най-различни престъпления, които може да си измисли всеки един прокурор", изрази притеснения той.

 

"Думата "негър" идва от негроидна раса и като научен термин, използван и в България, не е обиден. Там терминът е или "цветнокож" или "афроамериканец".

 

Ако ние директно го използваме тук, би било расистко или дискриминационно. Това означава, че намирам разлика между мен и него заради цвета на кожата. В Щатите се търси умишлено разделение между хората, за да се поркарват политики, след като там от 60 години няма робство и поне на книга няма сегрегация. Все едно да ви наричам провадийци или да определям произхода ви по географски принцип. За разлика от САЩ, в България няма подобно разделение", подчерта Петър Петров от "Възраждане".

 

"10 страници мотиви. Това, което беше казано от моя колега и съмишленик Петър Петров - в тази ситуация изпадаме в много опасен момент, в който всеки един от нас може да се превърне в обвиняем. Някой ако реши да обиди, е въпрос на възпитание. Но с тези 10 страници мотиви го превръщате в мотив за обвинение. Не бива да достигаме до колективната масова лудост, в която е потопено американското общество. Това е довело до положителна дискриминация. Не бива да привнасяме чужди цивилизационни модели. Нямаме такива проблеми в нашето общество. То е сравнително хомогенно и толерантно. Такива законопроекти кънтят на кухо и отразяват чужда гледна точка.", обърна се Костадинов към правосъдния министър Крум Зарков. 

 

"Това, което говорите: САЩ, анти-Възраждане, няма го в българското законодателство, не е така. Някой искал да затвори устата на "Възраждане". Мисля, че си придавате една идея прекомерно значение. Законопроектът третира обида и клевета, расизмът и ксенофобията друго. Има въпроси, касаещи обидата и клеветата. Други, които касаят расизма и ксенофобията. Не мисля като вас, че борбата с расизма и ксенофобията разделят българското общество. В сегашния НК, дори да не приемете този закон, се съдържат тези понятия. Не става дума за какво наричате, нито как искате да наречете някого. Става дума за престъпленията: отвличане, противозаконно лишаване от свобода, принуда, оскерняване на религиозен храм. Не го правим, за да заглушим думата, на когото и да било. Въпросът е България да има адекватно законодателство, което да предотвратява подобен род античовешко поведение", коментира министърът на правосъдието. 

 

"Направи ми впечатление тезата, че обществото ни е много толерантно. Това все пак е човек, който от тази трибуна е наричал част от българското общество, хора, които са протестирали - "фашистка измет". Общинар от Варна: "Циганите са нечовешка сган, която няма място в цивилизацията". Това звучи ли ви като расизъм?", запита риторично Явор Божанков от ПП-ДБ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 2920 |15.05.2023 Костадинов: Случващото се с Гешев прилича на ”Нощта на дългите ножове” . 9| 2724 |12.05.2023 Костадинов: Не разбирам какъв е този неуморим напън на всяка цена да се състави правителство . 19| 2805 |11.05.2023 Костадинов: Радваме се, че ГЕРБ започва да мислят като нас . 4| 2877 |10.05.2023 Костадин Костадинов: Мария Габриел наподобява жизнения път на президента Плевнелиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads