Реклама / Ads
13| 6723 |26.01.2024 НОВИНИ

Случаят “Даная”: Пироговци смениха леко плочата

.
Лекарите от УМБАЛСМ “Пирогов” леко смениха плочата и вече признават - имало е нарушения при лечението на 15-годишната Даная, но те са били административни, а лекарите са действали по съвест. Същите медицински лица обаче преди три дни отрекоха да е имало грешка от тяхна страна и категорично заявиха, че се създава напрежение.
 

По следите на едно лекарство

 

Било ли е налично лекарството NovoSeven в “Пирогов”? Първоначалният одит на “Медицински надзор” показа, че в болницата е имало NovoSeven от 2 мг - 13 бр. флакони, и от 5 мг - 43 бр. флакони, а лекарството е било прилагано на Даная по определена схема. Майката на момичето обаче Ани Стоянова вече няколко пъти разказа, че е трябвало да вземе медикамента от лекуващия лекар на дъщеря й в ИСУЛ. Това всъщност потвърди вторият доклад по случая на ИА “Медицински надзор”

 

Сега се оказва, че в действителност медиците на УМБАЛСМ “Пирогов” признават - имало е административно нарушение при отпускането на лекарството, но специализантът е действал по съвест.




"Колегата специализант, когато е разбрал за състоянието на детето, е взел телефона и се е обадил на лекуващия хематолог на Даная. Той е казал, че трябва да се започне лечение с този медикамент, да дойде някой да го вземе", коментира роф. Николай Габровски - зад.директор на УМБАЛСМ "Пирогов".

Медикаментът е доставен от друга болница - не защото в "Пирогов" нямат такова лекарство, а защото процедурата по отпускането е бавна, струва хиляди левове и рядко се изписва. Било е необходимо да се реагира незабавно.

 

Има обаче несъответствие в самата документация. “Всъщност процедурата е била толкова “ефективна”, че поредната доза от лекарството се отпуска и 4 часа след смъртта на Даная”, написа Кремена Кунева, член на Фондация “Даная” във Facebook.





“Можем да имаме съмнения, че човек е в мозъчна смърт, но докато не мине комисия, която да го констатира, не обявяваме час на смъртта. До тогава на този човек дори му се изписват лекарства. Поддържащото лекарство на Даная се изписва със специален протокол. Процедурата бе задвижена още сутринта, за да имаме”, обясни преди дни проф. Габровски.

 

Пред БНТ проф. д-р Николай Габровски заяви, че “голяма част от твърденията, на които хората базират своите статуси във Facebook не почиват на верни факти".


"Аз няма как да споря с майката на Даная, но много искам да споря с колегите, които се опитват да нагнетяват напрежение, както и с колегите, които дават становища във Facebook", допълва той.

Днес протест с искане оставката на директора на УМБАЛСМ “Пирогов” д-р Валентин Димитров няма да има, обяви майката на Даная Ани Стоянова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4913 |26.01.2024 Сагата в БФС: Защо изпълкома жали собствения си избор и какво ще се случи с ръководството на българския футбол? . 2| 4687 |26.01.2024 Депутатите гласуват на първо четене промени в НПК. Двама министри - на изслушване в НС . 3| 4752 |26.01.2024 Андрей Зографски, "Спаси София": ГЕРБ бутат институциите към избори, за да докажат, че без тях няма стабилност . 4| 5141 |26.01.2024 Хампарцумян: Лихвите по кредитите не са стряскащи и взривоопасни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads