Реклама / Ads
1| 3181 |18.02.2023 НОВИНИ

Случаят „Локорско”: Правят повторен оглед на мястото на трагедията, какво е състоянието на оцелелите

.
Локорско
След като 18 мигранти бяха намерени мъртви в камион край Локорско, следствените действия и огледите на терен продължиха цяла нощ. Още 34 мигранти са пострадали или с опасност за живота. Поне 14 души са настанени в 6 столични болници. Те са пристигнали измръзнали, гладни, мокри и дехидратирани. В събота сутринта започна повторен оглед на мястото на трагедията.
 

Пътят към камиона остана затворен цяла нощ, съобщи NOVA.


Средната възраст на мигрантите е 20 години. Мъжете са били скрити в дървени плоскости. В опитите си да излязат, ръцете на някои от тях са раздрани.


Преди няколко дни 52 мигранти са преминали границата ни със стълба. Прекарали са два дни в гората около Ямбол, впоследствие са се качили на камиона, с който стигнали до село Локорско, съобщи директорът на НСлС Борисалв Сарафов снощи.


Камионът е изоставен повече от 24 часа преди да бъде открит. Сигнал подават местни, които виждат част от мигрантите.


По случая са задържани петима души.


Спокойно е преминала нощта за пострадалите мигранти, настанени в УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов". Това съобщиха от пресцентърът на болницата.


Двама мъже продължават да са под интензивно 24-часово наблюдение и лечение.


Останалите четирима мъже и едно непълнолетно момче са настанени в токсикологията на “Пирогов". Дежурният лекар съобщава за подобрено общо състояние.


Мигрантите, настанени в “Пирогов" имат увреждане на мускулатурата поради продължително обездвижване.


Мигрантите, приети в болница, след случая край Локорско, ще се възстановят вероятно до седмица. Прогнозата направи бившият шеф на „Пирогов” д-р Спас Спасков пред NOVA.


„Те са били с изключително ограничено постъпване на кислород. Не са имали възможност и вода да пият, така че са силно дехидратирани. Вероятно не са се хранили и дни наред. Затова доста от тях са в реанимации”, обясни доц. Спасков.


„Вероятно ще оцелеят тези, които дотук са оцелели. Физическото възстановяване ще стане до седмица и на най-тежките. По-тежкото е възстановяването от този шок. Те са умирали и са видели до тях другите умиращи. Това е изключителен шок”, коментира доц. Спасков.


Той оцени високо реакцията на болниците.


„Реакцията на болниците беше бърза. Някога всички тези пациенти щяха да бъдат доведени в „Пирогов”, това щеше да натовари дейността изключително много. В момента софийското здравеопазване разполага с цяла серия болници, които могат да окажат такава помощ. Някога мечтаехме да има такова разбиване на потока от пациенти. Сега това се случи – тези хора бяха настанени в 6 болници. Бърза помощ явно има много добър синхрон в работата си с всички тези болници”, коментира доц. Спасков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3335 |13.02.2023 Митева и Каримански правят нов политически проект . 1| 2896 |02.02.2023 Случаят с разменените бебета отива до Страсбург . 0| 2957 |23.01.2023 Димитър Марков: Случаят ”NEXO” няма да има дългосрочни последици . 8| 3107 |23.01.2023 ИТН правят стъпка към провеждане на референдум за президентска република

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads