Реклама / Ads
1| 7011 |24.09.2022 НОВИНИ

Слухове за военен преврат в Китай заляха социалните мрежи

.
Си Дзинпин
Социалните мрежи преливат от съобщения, че военни са направили преврат в Китай и са поели властта, а президентът Си Дзинпин е арестуван. Твърди се, че Китай е отменил повече от 6000 вътрешни и международни полети. Железопътният трафик също е напълно спрян. Това съобщават международни медии, цитирани от „24 часа”.
 

Из китайския интернет се носят слухове за преврат. Говори се за стрелба близо до централата на правителството и за необичайно раздвижване на пекинското военно летище. А какво казва комунистическата власт? Тя си мълчи.

 

В началото на миналата седмица правителствен говорител увери, че нямало опит за преврат, ала това не заглуши спекулациите. Предположенията, че на върха на държавно-партийната пирамида се води борба за власт, се появиха за пръв път преди десетина дни във връзка с отстраняването от Политбюро на Бо Силай - лидер на комунистическата партия в автономния град Чунцин, който под ръководството на Бо Силай се превърна в основен икономически център. Бо се прочу като човека, осъществил впечатляващата трансформация на Чунцин, който според някои е най-големият мегаполис в света. Бо Силай, бивш министър на търговията, поведе енергична кампания срещу корупцията в Чунцин и имаше амбицията да възроди в града т. нар. "революционен идеал" - повече от 30 години след смъртта на Мао.

 

Тъй като официалните медии мълчат, спекулациите се вихрят с пълна сила по блоговете - пространството, което се радва на най-голяма свобода в Китай. Интересът беше толкова голям, че трябваше да се намеси цензурата - което усили слуховете още повече. Според съобщенията, които междувременно бяха заличени от интернет, причините за свалянето на амбициозния Бо Силай отиват много по-надълбоко от неговата "червена политика" в Чунцин или бягството на тамошния началник на полицията в американското консулство. Целта била да се осуети издигането му в Постоянния комитет на Политбюро на ККП, защото двама от влиятелните членове на Комитета, заедно с бившия партиен ръководител Цзян Цзъмин, искали да сложат Бо начело на партията и да изтласкат определения за поста Си Цзинпин.

 

 

.Мнозина твърдят, че президентът Си Цзинпин е бил отстранен от поста и че е бил поставен под домашен арест от Народноосвободителната армия на Китай (НОА). Нито един сериозен новинарски източник по света обаче не е коментирал слуховете и най-вероятно те не са верни.

 

През последните няколко дни няколко китайски социални медии твърдяха, че Си Цзинпин е бил лишен от правомощия и е под домашен арест, пишат индийски медии. Твърдеше се, че „превратът“ е извършен докато китайският премиер е бил в Самарканд в Узбекистан, на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество. Според слуховете висши партийни функционери са се съюзили срещу Си и са се споразумели за отстраняването му.


Дженифър Дзенг, китайска активистка за човешки права, която сега живее в САЩ, публикува видео в своя Туитър акаунт, в което твърди, че НОА придвижва свои части към Пекин.


"Военни превозни средства на НОА се отправят към Пекин на 22 септември. Започвайки от окръг Хуанлай близо до Пекин и завършвайки в град Джанджиакоу, провинция Хъбей, цялата процесия е дълга до 80 км."

Докладите също така предполагат, че почти 60% от полетите в Китай са били отменени в петък, без никакво обяснение.


Китайският автор Гордън Чанг, който също е базиран в САЩ, цитира видеоклипа на Дзенг в Туитър и написа: "Това видео на военни машини, които се движат към Пекин, идва веднага след спирането на 59% от полетите в страната и задържането на висши служители. Има много дим, което означава, че има пожар някъде в Китай. Китай е нестабилен."


Сред индийските политически лидери Субраманиан Суами написа в Туитър: "Нов слух, който трябва да бъде проверен: Дали Си Цзинпин е под домашен арест в Пекин? Когато Си беше в Самарканд наскоро, лидерите на китайската комунистическа партия трябваше да отстранят Си от партийното командване на армията. След това последва домашен арест. Така върви слухът", отбелязва Суами като посочва туитове по новината.


Рускоезичният телевизионен канал Инсайдер UA също отбеляза слуховете и написа в Телеграм: "Нещо странно се случва в Китай. Има масови слухове в Twitter за военен преврат в Китай и предсрочната оставка на Си от поста. Има много от тези публикации и от различни публикации/медии. Войските са масово прехвърлени към Пекин, забелязана е колона с дължина 80 километра. Освен това Китай отмени повече от 6000 (!) вътрешни и международни полети. Освен това всички билети, продавани с високоскоростна железница, са спрени и железопътният трафик е напълно спрян."

 

Засега всички слухове за военен преврат в Китай нямат достоверно потвърждение.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 12344 |24.09.2022 Журналист, разследвал Путин: Преврат е малко вероятен, но предстои криза, която властта няма да спре . 6| 8391 |24.09.2022 Немски военен експерт: Путин за пръв път осъзнава, че Русия може да загуби войната . 3| 4435 |23.09.2022 Журналистът Иван Гарелов: Путин може да бъде отстранен чрез вътрешно-кремълски преврат . 6| 6837 |21.09.2022 Бившият военен министър Шаламанов: Мобилизацията в Русия означава провал на ”специализираната военна операция”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads