Реклама / Ads
5| 3770 |06.08.2021 НОВИНИ

Служебният кабинет отговаря при Радев готови ли сме за нова COVID вълна

.
Как служебният кабинет управлява здравната криза и какви мерки ще бъдат предприети от властите за справяне с нова вълна от COVID-19. Това са темите, които президентът Румен Радев обсъжда със служебното правителство на Стефан Янев.
 

На срещата се обсъждат тенденциите при разпространението на коронавируса у нас, необходимите здравни и социално-икономически мерки за минимизиране на последиците от евентуална нова вълна.

 

Голяма част от експертите се обединяват около тезата, че страната ни се намира на прага на нова вълна на епидемията. Вероятно до 7-10 дни страната ни ще влезе в оранжевата зона - второ ниво на опасност с над 100 случая на 100 000 души. 

 

“За пръв път имаме ясен и подробен план. Включително и за това как да се разгърне здравната система, за да минимизираме последствията от пандемията”, обясни пред министрите държавният глава. 

 

По думите на служебния премиер Стефан Янев в момента се разчита на подготвения план за действие, който трябва да е достатъчно гъвкав. 

 

Радев повтори, че целта не е да се затварят бизнеси и държавата и призова служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров да даде гаранции на лекарите за спокойни и нормални условия на работа. 

 

Планирани са всички необходими мерки, включително и за работата на здравната система - болнична помощ, спешна помощ, осигуреност на лекарства. Има и протокол за поведение, обясни здравния министър. 

 

За ваксинацията Янев заяви, че по информация новият вариант Делта преминава по-леко при ваксинирани. Ниското ниво на ваксинация Кацаров обясни с катастрофално стартиралия процес, липсата на препарати и противоречиви послания.

 

Кацаров каза, че се нуждаят спешно от актуализация на бюджета, тъй като всички резерви по заплащането на първа линия на медиците са изчерпани напълно. Променена е методиката за заплащане, но ако НС не приеме спешна актуализация, няма да има никакви резерви да се посрещнат нарастващите нужди от финансиране по време на епидемията, в това число на лекарства. Нужна е актуализация на бюджета на НЗОК, която играе голяма роля при нова вълна, допълни служебният здравен министър.


Кацаров заяви, че основната отговорност за това колко добре ще се справим с кризата е на всеки нас.

 

На въпрос на президента Кацаров заяви, че е необходима финансова подкрепа по отношение на допълнителните заплащания, свързани с COVID-19. Тази подкрепа не може да бъде отлагана и той се надява НС в максимално бързи срокове да реши този проблем

По отношение на социално-икономическите мерки - продължава да действа мярката 60/40, но при различен дизайн. Ще продължи да се изпълнява до края на годината, като са осигурени средства до края на месец юли. 

 

Призиви за актуализация на бюджета се чуха няколко пъти. Ако това не бъде направено от депутатите в 46-тото Народно събрание, ще се наложи да се търсят резерви в бюджета и за 50-те лева добавки за пенсионерите. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3621 |06.08.2021 ”Тренд”: Отново 6 партии влизат в НС, качва се доверието към служебния кабинет . 6| 10469 |06.08.2021 Социологът Добромир Живков: БСП и вероятно ГЕРБ или ДПС ще трябва да решат съдбата на този кабинет . 7| 4227 |05.08.2021 Радев ”свири сбор” на служебния кабинет заради COVID-19 . 9| 3354 |05.08.2021 Ирена Анастасова: На моменти съм оптимист, на моменти песимист за формирането на кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads