Реклама / Ads
0| 3051 |19.08.2022 НОВИНИ

Служебният МВнР министър: Секциите в чужбина ще са между 700 и 800. В Русия - две, в Украйна може и да няма

.
Николай Милков, служебен министър на външните работи Източник: стопкадър, БНТ
Подготовката по отношение на вота в чужбина - подготовката тече постоянно, дори извън предизборните кампании, заяви пред БНТ служебният министър на външните работи Николай Милков.
 

„Посолствата организират определени дейности, които са свързани с поддържане на връзка с активистите сред българската общност, поддържане на контакти с местни власти, които трябва да съдействат. Така че ние се готвим перманентно за някакъв вид избори“, увери той.

 

По думите му в момента са в напреднал етап на подготовка за вота на 2 октомври.

 

„Навсякъде отдавна са поискани разрешения от приемащите страни за организиране на изборни секции по места. Имаме към вчерашна дата 42 положителни отговори. Най-вероятно в над 60 държави ще се организират избори“, каза Милков като уточни, че общият брой на секциите в чужбина ще бъде между 700 и 800.

 

Министърът не изключва да има нов рекорд по брой избирателни секции в чужбина. Той очаква между 150 000 и 250 000 наши сънародници да упражнят правото си на вот.

 

„От Русия имаме разрешение, там вотът ще бъде организиран в двете ни дипломатически представителства – в Москва и в Санкт Петербург“, допълни Николай Милков.

 

По думите му в Украйна може да се стигне до решение избори да не се организират, ще зависи от активността на българите там.

 

„Към момента не се обмислят ходове да отзоваване на руски дипломати. При положение, че постъпят сигнали от службите, мерки не може да не бъдат предприемани“, заяви Милков.

 

Той отчете, че отношенията между България и Русия в момента се развиват в много тясна рамка, която е определена от обективните обстоятелства, че Русия води една агресивна война в Украйна и от факта, че се придържаме към международното право и че членуваме в ЕС и НАТО. „От рамката ние не можем и няма да излезем“, каза още външният министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4667 |18.08.2022 Енергийният министър: Отказаха ни удължаване на офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ . 0| 2972 |17.08.2022 Украинският военен министър: Няма как войната в Украйна да се превърне в замразен конфликт . 0| 4699 |16.08.2022 Вижте с какво се захваща утре служебният кабинет . 0| 2833 |16.08.2022 Служебният екоминистър: България е заплашена от 8-цифрена санкция в евро заради незакрити депа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads