Реклама / Ads
0| 49892 |12.08.2022 НОВИНИ

Предателство: Служебното правителство отхвърля и крие изгодни оферти за газ, за да клекнем на ”Газпром”

.
Служебният кабинет на Гълъб Донев Източник: БГНЕС
Служебното правителство отхвърля на този етап всички алтернативни оферти за доставка на природен газ, в това число и предложението на нигерийския принц Стенли за дългосрочен договор за обезпечаване на синьо гориво.
 

За това сигнализираха Фрог нюз източници от кабинета “Донев” и независими енергийни експерти. 

 

Оказва се, че нито една оферта, извън договора за азерски газ и този на “Газпром” не стои на вниманието на служебния енергиен министър, екипа му и “Булгаргаз”. Както вече стана ясно, газът от Азербайджан ще задоволи само една-трета от нужното на страната ни количество. Очевидно е, че ще се наложи да се търси и друг сигурен източник, за да може да се изкара зимата.

 

Както медията ни писа, подробно сериозно предложение през юли е направено от нигерийския принц Стенли  Икпонмуонба, който е готов да  обезпечи страната с общо 1,250 млрд. кубични метра газ. На практика това е почти колкото е обещаният азерски газ. Горивото, което предлага и вече се търгува на европейския пазар в страни като Австрия, Испания, Португалия, а така също в САЩ и Китай, се произвежда в база в  Нигерия и няма никаква връзка с Русия.

 

Принцът е дал оферта за цена на газа три пъти под тази, на която в момента “Бургаргаз” купува на борсата. Нещо повече, нигерийският предприемач е предложил сигурни доставки за дълъг период от време -  най-малко за година, като е подсигурено първите танкери с втечнен газ да бъдат разтоварени на турско пристанище. 

 

Преди няколко седмици стартираха разговори за сключване на договор, но с идването на служебния кабинет, процесът буквално зацикли. Служебният министър на енергетиката  отказва да приеме на разговор сътрудниците на принца. Темата е забранена за обсъждане в т.нар. Кризисен щаб.  

 

Същото е положението и с още три предложения за доставка на синьо гориво, категорични са източниците ни. Подобно поведение поставя на карта изхода от енергийната криза, и то на фона на ежедневните внушенията, че се намираме в хаос и страната е пред апокалипсис, възмущават се източниците ни. Те са категорични, че това се прави с една единствена цел -  завръщане към „Газпром“ и изпълнение на руските условия за плащане в рубли, както и посочена цена, срок на доставки и пр.

 

Сред претенциите на Москва е България да поддържа технически тръбите на Турски /Балкански/ поток, които минават през наша територия, за да не спират доставките на газ за Сърбия и Унгария. Припомняме, че от този газопровод България, броила над 3 млрд. за изграждането му,  не получава нито молекула. И това се случва заради  странния (криминалния, според някои) договор, подписан от ГЕРБ и Бойко  Борисов като премиер.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3586 |11.08.2022 Правителството определи нови членове на Надзорния съвет на НОИ и на НЗОК, аут Гьоков, Спецов и съпругата на Лорер . 0| 2799 |11.08.2022 Служебното правителство не е осъществявало контакти с „Газпром“… засега . 0| 3035 |11.08.2022 БСП: Не сме съгласни служебното правителство да задължава България с милиарди за нови самолети . 0| 2910 |10.08.2022 Петър Чолаков: Протяга ли българското правителство ръка към „Газпром“?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads