Реклама / Ads
4| 8391 |24.09.2019 АКТУАЛНО

Смъртта на боксьор с двойна самоличност прераства в скандал (обзор)

.
Двете лични карти носени от боксьора
Борис Станчов припадна по време на състезание в Шкодра, а по-късно издъхна в болница. Трагедията разтърси боксовите среди, а скандалът се разраства след като стана ясно, че Борис е участвал в турнира под чужда самоличност, като се е представял за братовчед си Исус Величков.
 

Вижте какви са версиите и реакциите за случилото се с Борислав Станчов:


.
Снимка: Борислав Станчов, Фейсбук

 

„Самата федерация е бутафория”, заяви д-р Георги Езекиев по телефона пред Нова тв, бивш президент на Българския професионален боксов съюз. „Проблемът е, че това момче е имало забрана. За да я избегне, е играл с чужда самоличност. Изваден му е фалшив лиценз със съдействието на федерацията, предполагам, защото няма как да стане по друг начин. Всички хора, които се занимават с професионален бокс, може да се натоварят в 2-3 леки коли. Всички се познават”, заяви Езекиев. По думите му българските боксьори играят за малки суми. „Те са слаби, играят, за да загубят”. Той обаче е категоричен, че никой от нашите боксьори, нито пък треньорите им могат да изкарат от това 50-60 хил. лева. „Изкарват по 150 паунда. Вече не ги искат, защото падат преди да ги ударят”.

 

„Имахме добри впечатления за него като състезател”, заяви Даниел Дамянович, член на УС на Българския професионален боксов съюз. Той обаче е категоричен, че от Съюза не са знаели, че е с подменена самоличност. „Отношенията между състезателя и Съюза –  99% минават през мениджъра”, обясни още Дамянович.


.
Снимка: Даниел Дамянович

 

Близките на починалия обвиняват треньора му за трагедията в Албания.

Синът ни никога не е боледувал, не взимаше лекарства, не пиеше алкохол, не пушеше. Той дори аналгин не е пил. Това споделиха родителите на починалия боксьор Борис Александров Станчов, пред бТВ.

"Искам да попитам как документите на сина ми са в мениджъра му? Защо е избягал, след като синът ми е бил приет в болница", пита бащата.

"Той не ни обясняваше много-много какво прави. Не знаем дали е участвал в уговорени мачове и че се бие под чужда самоличност".

Майката сподели, че им е било казано от треньора, че в багажа му са намерили празна опаковка от "Виагра". Родителите, обаче не вярват, че това са негови лекарства. Починалият е  21-годишен.

Със сигурност мениджъра му и треньора му са знаели, че се качва на ринга с чужда самоличност (Исус Величков). „Няма да им се размине“, заканиха се близките.

Предстои родителите на боксьора да заминат за Албания, за да разпознаят тялото на сина си.


.
Снимка: Родителите на Борис Станчов

 

Сестрата на Борис Станчов – Лиляна твърди пред Нова тв, че не е знаела, че брат й се състезава под чуждо име, само предполагала. Близките на боксьора показаха клип, в който твърдят, че Борис казва на треньора си Венцислав Георгиев, че не е добре.

 

„Как може треньорът му след смъртта на брат ми да си тръгне за България, без да уведоми никой”, попита Лиляна. Твърди, че брат й не се е биел за пари, а от любов към спорта. Пари обаче печелел мениджърът му, твърдят близки на починалия Борис. 

 

.
Снимка: Венцислав Георгиев

 

Борис Станчов се е появявал епизодично в залата и за мачовете, които е имал до момента, те са 5 мисля. От регистрацията му като професионален боксьор това е около година и половина. На всеки мач се е легитимирал като Исус Величков. На мач се отива с лична карта, както се изисква, разказа в студото на БНТ Венцислав Георгиев, треньор на починалия боксьор.

 

"Дори на кантара във въпросния ден се качи, подписа се като Исус Величков, след него се подписах аз отдолу. Даже има един документ, който промоутърът издава, като се качи на кантара, колко килограма е, той се подписа като Исус Величков, даде си личната карта и там я гледаха, прибраха я", продължи той.

 

Треньорът му и негов мениджър твърди, че не е знаел, че починалият боксьор ползва лиценза на неговия братовчед Исус, въпреки че се е обръщал към него с името Боби Джи.


.

Снимка: Исус Величков

 

Самият аз съм не съм бил боксьор, имам лиценз, защото навремето бях футболист. Дадох му моята самоличност, понеже той ме беше уверил, че няма да имам ядове с личните ми данни, а аз като обикновен човек си въобразявах, че ще има проблеми, но все пак му я дадох. Това заяви пред Нова телевизия братовчедът на загиналия в Албания боксьор Исус Величков.

Той призна, че починалия боксьор е имал общо шест мача с чужда самоличност и допълни, че Борис Станчов е взимал пари, за да пада.

,,Според мен става въпрос за убийство. Убили са брат ми, за да не спечели мача'', заяви и сестрата на боксьора. По думите ѝ тя само предполагала, че брат ѝ се боксира под чужда самоличност.

,,Всичко е за пари. В България е взимал най-много до 300 лева, но той не се биеше толкова за пари, колкото от любов към спорта. Освен това той никога не е имал болести, а в случаите, когато е боледувал, се е лекувал само с плодове. Не е взимал никакви лекарства'', сподели още сестра му и обяви, че за всичко това е знаел треньорът му и той трябва да понесе отговорност.

 


.
Снимка: Красен Кралев

 

И спортният министър Красен Кралев коментира пред Нова тв скандала с починалия български боксьор в Албания. „За мен това си е чисто престъпление – криминална проява, крадене на чужда самоличност и явяване с нея. Това е извършено от починалия боксьор. Тук има няколко въпроса, които сериозно трябва да се разгледат. Те не могат да се коментират в детайли преди да е приключено разследването в Албания”.Според него трябва да се изясни здравословното състояние на Борис Станчов, както и каква е била причината за смъртта му. „Другият въпрос е кой е бил преглеждан? Исус или другия състезател. Ние ще извършим проверка”, каза спортният министър.

 

Според Красен Кралев случаят е изключение и такова нещо не се е случвало досега. Той допълни, че трябва да се види какви са били мотивите за смяната на самоличността. Според него починалият може да е имал някакви проблеми, излизайки извън България преди това. „Трябва да се провери дали има криминално минало. Има много работа, която разследващите трябва да свършат. При всички случаи имаме неприятен прецедент”, коментира той.

 

Посланикът ни в Албания Момчил Райчевски съобщи, че все още не са обявени причините за смъртта на боксьора.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 27819 |13.08.2018 Крие ли МВР истината за смъртта на Румен Андреев; синът му се оказа човек на Пеевски . 13| 13297 |30.05.2018 Убиха журналист, Мечка рита топка – няма кой да нарисува смъртта ни . 0| 4944 |20.09.2016 Политически скандал в Румъния заради смъртта на млад полицай

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads