Реклама / Ads
5| 3646 |17.02.2022 НОВИНИ

София поиска от държавата още средства за градския транспорт

.
Източник: БГНЕС
В Столичната община се проведе среща с председателя по комисията по транспорт - Карлос Контрера, ръководствата на "Столичен автотранспорт" ЕАД, "Столичен електротранспорт" ЕАД, "Метрополитен" ЕАД, "Център за градска мобилност" ЕАД и представители на синдикалните организации в общинските транспортни дружества, съобщиха от Столичен общински съвет (СОС).
 

Темата беше състоянието на обществения транспорт и необходимостта от финансова подкрепа за сектора от страна на държавата. Председателят на комисията по "Транспорт и пътна безопасност" - Карлос Контрера е внесъл до ресорната комисия по транспорт и до комисията по бюджет и финанси в Народното събрание предложение за осигуряване на финансиране.

 

Конкретно се настоява предвидените в чл. 50, ал. 1, т. 1 от Закона за държавния бюджет средства да бъдат увеличени от 15 млн. лв. на 178 млн. лв. Контрера иска когато се разглежда проекта за бюджет в комисията по бюджет и финанси в Парламента ръководството на комисията по транспорт към СОС да бъде изслушано.

 

Според Карлос Контрера средствата в държавния бюджет трябва да бъдат увеличени, за да се гарантира нормалното функциониране на градския транспорт - така ще бъдат покрити увеличените разходи за електроенергия и природен газ, както и спадът на приходите от превозни документи, дължащ се на по-малкото пътници заради епидемията от коронавирус. Тези средства ще гарантират и увеличението на заплатите на работещите в транспортните дружества.

 

Според председателя на комисията по транспорт държавата трябва да подпомогне сектора, защото той над две години търпи негативите от налаганите противоепидемични мерки и от високите цени на енергоносителите - все неща, които не зависят от Столична община, а от решения на държавно ниво.

 

Той подчерта, че е нужен диалог с народните представители и няма място за съмнения, че средствата ще бъдат похарчени само и единствено за разходите за заплати, ток, природен газ и поддръжка на подвижните състави. Това е лесно проверимо и проследимо.

 

Представителите на ФТР - Подкрепа и СТСБ - КНСБ също са внесли предложения до народните представители за осигуряване на финансиране за градския транспорт и подкрепят исканията на Столична община и Столичен общински съвет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3390 |17.02.2022 Путин поиска САЩ да изтеглят военните от Източна и Централна Европа . 0| 3032 |17.02.2022 Комисията по правосъдие на ЕП поиска забрана на „златните паспорти“, за която от близо година работи и Елена Йончева . 0| 3035 |17.02.2022 Калоян Паргов ще поиска вот на доверие . 5| 24638 |16.02.2022 Министър и шеф в парламента са сред хората поискали наказание на Калоян Паргов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads