Реклама / Ads
8| 3310 |19.10.2021 НОВИНИ

ЕК: София и Скопие да решат приоритетно двустранните си въпроси

.
Източник: БГНЕС
Отлагането на преговорите влияе негативно върху РС Македония. Тази констатация, според МИА, се съдържа в доклада за напредъка на страната, който ще бъде представен от комисаря по разширяването Оливер Вархели. ЕК призовава двустранните въпроси между София и Скопие да бъдат решени приоритетно.

Европейската комисия изразява задоволство, че РС Македония продължава да изпълнява критериите за членство в ЕС, а властите демонстрират ясна проевропейска ориентация.

 

„Северна Македония продължава да изпълнява условията за започване на преговори за членство, а властите публично демонстрираха силния си ангажимент да продължат по пътя към ЕС. Страната поддържа стабилен и решителен импулс в напредването на европейските реформи и увеличи усилията си за постигане на осезаеми резултати”, се казва в проекта на доклада за напредъка на реформите в РС Македония, който ще бъде представен в 15:00 часа в Страсбург.

 

Реформите са дълъг и продължителен процес, който изисква постоянен ангажимент от страна на правителството и опозицията, както и от всички обществени дейци.

Очаква се РС Македония да бъде поздравена за това, че е привела 96% от своята външна политика в съответствие с тази на ЕС, което е увеличение с 2% в сравнение с 2020 г.

 

През март 2020 г. членовете на Европейския съвет единодушно одобриха решението за започване на преговори за членство със Северна Македония. Забавянето на официалното започване на преговорите за членство има отрицателни последици за доверието в ЕС, предупреждава Европейската комисия.

 

Тя подчертава, че двустранните въпроси между София и Скопие трябва да бъдат решени приоритетно.

 

„Комисията очаква с нетърпение и подчертава значението на продължаващото прилагане от всички страни на Споразумението от Преспа и на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България. В съответствие със заключенията на Съвета Комисията продължава необходимата подготвителна работа и очаква първата междуправителствена конференция да се проведе веднага, след като рамката за преговори бъде приета от Съвета и преди края на тази година, както е поискано от Европейската комисия”, се казва в проекта на доклад за напредъка на РС Македония, с част от който се е запознала МИА, предава БГНЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2901 |19.10.2021 Скандалът с българските военни гробища - тест за Скопие по пътя към ЕС . 7| 3610 |18.10.2021 СОС иска държавата да компенсира ”Топлофикация - София” . 2| 2690 |18.10.2021 Повдигнаха обвинение на мъжа, прострелял бившата си жена в София . 19| 3620 |18.10.2021 Шефът на ”Топлофикация София”: В добрия случай от 2022 г. парното ще поскъпне с 20%
Реклама / Ads