Реклама / Ads
14| 5108 |27.06.2008 НОВИНИ

Софиянски: Сараят не се различава от всеки друг строителен обект

.
„Този строеж не се отличава по статут от нито един друг строеж”, заяви екскметът на столицата Стефан Софиянски пред Frognews.bg по повод избухналия скандал около т. нар. Сарай на Доган в Бояна.
 

Софиянски, който в момента е депутат от БНС, поясни, че кметството не може и не е редно да се меси в частни имоти. „Все пак сме демократична държава", отбеляза той. Бившият градоначалник каза още, че ако има нещо нередно или незаконно при някой строителен обект, надзор и налагане на санкции осъществява Районната инспекция по строителен контрол, която е държавен орган. Тези правомощия са били отнети на кметството. При по-големи нарушения контролът се осъществява от Държавната инспекция по строителството. Тези контрони органи би трябвало да сезират и прокуратурата, ако се налага.

Но що се отнася до четиризваздния хотел в Бояна, неговото изграждане по нищо не се е различавало от останалите стотици строежи в район „Витоша", пък и в целия град София.

На въпрос дали в качеството си на столичен кмет Софиянски е знаел за тази постройка, той отговори: „Все пак не се строят Халите или банята, за да ги гледат всички. Не са обществени сгради, това си е частно строителство, все пак трябва да знаем, че сме във века на частната собственост".

saray.jpgБившият кмет разясни още, че има установен ред и изисквания при подаването на документи за разрешително за строеж и ако те са спазени, няма причина да се отказва. Обектът си е вървял като много други и „нито го е знаел някой, че е на Доган, ако е негов". „Не го различавайте от жилищния блок на всеки един предприемач", посъветва Софиянски. Той отново повтори, че Районната държавна инспекция по строителен контрол следи дали не се строи по-високо или по-широко от разрешеното, тя е тази, която контролира строителството и тази, която санкционира.

Припомняме, че преди две седмици депутатите от ДСБ поискаха антикорупционната комисия в парламента да провери законността и собствеността на пет имота, които лидерът на ДПС Ахмед Доган ползва като свои. Сред тях е и хотелът в Бояна и прилежащата му площ, известен като Сараят на Доган.

Преди десетина дни пък столичният кмет Бойко Борисов се закани да събори барбекюто в двора, ако е незаконно. Той съобщи още, че е сезирал Дирекцията за национален строителен контрол и прокуратурата за т. нар. сарай. Борисов показа снимки и поясни, че става въпрос за надградена в етажи сграда. Общината била установила, че всички данъци за сградата са платени, а също и че няколко пъти е сменяна собствеността й. В общината не били представени книжа за съществуваща двуетажна сграда, към която има пристройка и надстройка. Нямало документи и за  изградените две КПП-та, масивна ограда, барбекю и оранжерия с бетонен фундамент. Кметът каза, че според закона до преди 2 години е трябвало да бъдат подадени декларации за изясняване на възможността по узаконяването на тези обекти, но такива документи не били подадени.

В интервю за Frognews.bg бившият кмет на район "Витоша" инж.Йордан Йорданов каза, че разрешителните за строеж на територията на столицата се издавали от главния архитект на София - в случая Стоян Янев. Районните кметаве нямали такива права и често дори не знаели какво се строи в техния район, тъй като Столична община не била длъжна по закон да ги уведомява. Контролът върху въпросното строителство пък се осъществявал от инспектората, който също бил към Столична община.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5457 |27.06.2008 Професор от САЩ получи орден за популяризиране на българския фолклор . 3| 4850 |27.06.2008 Ще купуват камери с парите от глоби по пътищата . 9| 5294 |27.06.2008 Симеон Сакскобургготски участва във форум за Средиземноморски съюз . 19| 6019 |27.06.2008 Патриарх Максим протестира пред Бойко Борисов срещу гей парада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads