Реклама / Ads
Frognews
0| 3962 |14.01.2019

Софийска адвокатска колегия осъди съобщаването на съдебни решения в медиите, преди самия съд

.
В свое становище Софийска адвокатска колегия остро осъжда съобщаването на съдебни решения в медиите, преди самия съд. Ето какво се казва в позицията на софийската адвокатура, публикувано на страницата й.

Софийска Адвокатска Колегия
СТАНОВИЩЕ

Стана публично известно, че в заседание за решаване на въпроса за мярката за неотклонение на няколко лица решението на Специализирания наказателен съд е съобщено в новините на телевизия БТВ много преди съдебният състав да го обяви публично.


Независимо, че тази новина в последствие е свалена от сайта на медията, този факт сочи, че някои журналисти са разполагали с информацията преди произнасянето на съда в съдебното заседание.


Според нас това е грубо нарушение на тайната на съвещанието за решаване на делото, която е гаранция и необходимо условие за справедлив процес.


Нарушаването и е тревожен сигнал за възможно посегателство срещу независимостта на съда и задължението му да формира решенията си единствено и само по вътрешно убеждение, въз основа на доказателствата по делото, изразено в нормите на чл.33, ал.2 от Наказателно процесуалния кодекс и в чл.211, ал.1 от Закона за съдебната власт.


Съобщаването на съдържанието на съдебния акт, преди оповестяването му в публично съдебно заседание, компрометира очакванията на обществото за справедлив процес и независима съдебна власт и обезсмисля усилията на адвокатите по защита правата и законните интереси на гражданите.


Софийският адвокатски съвет изразява становище, че следва несъмнено да се установи по какъв начин решението на Съда е станало известно на медията, която го е съобщила, като считаме, че върховенството на правото и принципите на правовата държава го изискват.


СОФИЙСКИ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ

Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Лозан Панов иска становище от прокурорската колегия за проверката по делото на Иванчева 8| 4913 |10.01.2019 . Софийската адвокатска колегия скочи срещу тайните обиски на адвокатски кантори 2| 4417 |21.12.2018 . „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата 0| 3683 |21.12.2018 . „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата 0| 3154 |20.12.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ