Реклама / Ads

0| 2493 |14.04.2022 НОВИНИ

Прокуратурата дължи отговори не на МВР, а на обществото

.
Публичното уведомяване на обществото за свършената работа по полицейските проверки не може да представлява уронване на престижа на съдебната власт или неистина.

Така от МВР отговориха на прокуратурата, която обвини силовото ведомство в целенасочена атака срещу обвинението. 

 

Публичното уведомяване поражда задължение за прокуратурата да се произнесе като орган, осъществяващ надзор по законност. И в този смисъл прокуратурата е длъжна да уведоми МВР като страната, направила съобщението за предполагаемо извършено престъпление.


Позициите, изразявани от Министерство на вътрешните работи, имат за цел посочване на проблеми, касаещи обществения интерес и спазването на законите в страната. Изразяването на неверни твърдения и то от официални институции създава усещането за целенасочена манипулация неясно с каква цел. Държавните институции в страната са призвани да работят в интерес на хората и държавата, спазвайки законите и етичните норми. Ревностното и некоректно предоставяне на информация, маскирано като претенция за уронване на престиж или засягане независимостта на една или друга власт, трябва да почиват на истини, а не да звучат като оправдание за несвършена работа.

 

В тази връзка МВР посочва верните твърдения, неуронващи престижа на съдебната власт от 28 март до 12 април, за които отговор от прокуратурата няма и до днес:

 

1.Информация за участници в организирани престъпни групи, които продължават незаконната си дейност публикувано на 12 април 2022г.

 

15 досъдебни производство, за които прокуратурата не разрешава реализирането и задържането на опасни организирани престъпни групи. Уведомен инспекторатът на ВСС октомври 2021г. 

 

Дали това е непознаване и/или превратно тълкуване на нормативната уредба?

 

2.МВР ще обжалва прокурорското постановление пред Софийска апелативна прокуратура, публикувано на 5 април 2022 г.

 

Прокуратурата прави отказ да образува досъдебно производство срещу народен представител от политическа партия, без да е приобщила и изследвала материалите от извършената проверка на служителите от ОДМВР-Варна. Публично разпространена информация на ВКП до медиите сочи, че за нарушаване на карантина са осъдени над 1200 човека за периода 2020 и 2021 година, от които 15 са в затвора, а останалите са осъдени на пробация или с условни присъди.

 

Дали това е непознаване и/или превратно тълкуване на нормативната уредба и политическо пристрастие?

 

3.Във връзка със съобщение на прокуратурата за разбита организирана престъпна група за нелегални мигранти, в което се твърди, че е разпространена невярна и манипулативна информация. 


В съобщението на органа, осъществяващ надзор по законност, публикувано на официалния сайт на Прокуратурата, се сочи, че по време на реализацията не е задържан служител на МВР.


Цитат от съобщението на прокуратурата:


„Категорично не отговаря на истината изнесеното в някои от публикациите, че полицай – служител на жандармерията, е бил арестуван по досъдебното производство.“


Фактите:     

 

В хода на операцията на основание чл.72, ал 1, т. 1от ЗМВР със заповед №…/01.04.2022 г.  е задържан за срок до 24 часа служител от ЗЖУ – София при ГД „ЖСОБТ“ от служители на Дирекция „Вътрешна сигурност“ /ДВС/. Със служителя е проведена беседа в сградата на ГДБОП, а в последствие и разпит в качеството му на свидетел. Заповедта за задържането е известна на наблюдаващия прокурор.

 

Дали това е непознаване и/или превратно тълкуване на нормативната уредба или умишлено поднесена невярна информация и то от органа упражняващ надзор по законност?

 

И до днес в МВР не е получен отговор на изпратено официално писмо на какво правно основание Специализираната прокуратура изиска от ГДБОП проверката, свързана с жена, близка до висш магистрат, което е извън нейните правомощия. Материалите по проверката не са върнати на службата, извършваща проверката.

 

За всички тези случаи прокуратурата не дава отговор, не на МВР, а на българското обществото. Служителите на МВР ще продължат да изпълняват служебните си задължения, независимо от опитите техният труд да бъде омаловажен или неглижиран на политическа основа от един деполитизиран съдебен орган.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2467 |14.04.2022 ГДНП дължи 300 лв. на Борисов. Арестът му бил незаконен, реши Съдът . 0| 2464 |14.04.2022 Прокуратурата се вживя в ролята на последна инстанция за истината. Казва кой лъже и кой не . 0| 6224 |14.04.2022 Милен Матеев: Състоянието на прокуратурата се дължи на Иван Гешев . 0| 28036 |14.04.2022 Скандално! Чатове и указания разкриват как шефове в прокуратурата контролират всички дела
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ