Реклама / Ads
Frognews
0| 3366 |24.08.2018

„Софийска вода“ инвестира в нов, втори половинвековен живот на участъци от основни водопроводни и канализационни съоръжения

.
В летните горещи августовски дни, „Софийска вода“ изпълнява проекти от инвестиционната си програма, които намаляват неудобството за столичани от планираните ремонтни дейности.

Два от тях са на оживени булеварди и са от особено важно значение за две от ключовите ВиК услуги на столицата – рехабилитацията на канализационната и водопроводна система. Това става при съхраняване на пътната настилка, което съкращава и технологичното време за изпълнение.

 

На бул. „Арсеналски“ (от ул.“Зорница“, бл. 29 до ул. „Никола Козлев“, бл.45) тече поетапен ремонт на битов канализационен клон с яйцевидна форма 500/750 мм. Той се извършва по модерната технология “облицовка с втвърдяване на място“, наричана на всекидневен професионален език „чорап“. Технологията без изкоп позволява прецизна работа под земята, без да се нарушава пътната настилка. След заснемане, обследване и експертна преценка специалисти на компанията са планирали прецизно как последователно ще протече рехабилитацията, която осигурява нов, половинвековен живот на стари или компрометирани съоръжения.

 

Относително равния участък на бул. „Арсеналски“ наложи сериозно почистване на съоръжението от задръстили го инертни материали (павета, парчета асфалт и пясъчни наноси), преди да се  пристъпи към същинската операция по полагане на облицовката на три етапа през съществуващите ревизионни шахти на булеварда. След изчистването е редът и на разопаковането и завързването на гъвкавата тръба с точна дължина, за специална лебедка. Материалът се изтегля и полага между двете шахти. Гъвкавата, импрегнирана с полиестерни смоли тръба с вградени стъклени нишки, след като легне в изпълнявания участък, впоследствие се надува под налягане, за да прилепне по стените на канала. Последен под земята,  в нея се вкарва и специален уред за „изпичане“ на материала със система от ултравиолетови лампи с голяма мощност.

 

Днес и в събота ще се рехабилитират, всъщност изградят наново, и два участъка от по 100 метра, като се облицова отвътре основният довеждащ стоманен 900-милиметров водопровод. Съоръжението е ключово за подаването на питейна вода към един от основните резервоари за централната градска част – резервоар „Лозенец“, и е пуснато в експлоатация в далечната 1953 г.  Облицовката с втвърдяване на място (CIPP) се извършва на западното платно на бул. „Симеоновско шосе”, при моста на р. „Драгалевска” в столичния район „Лозенец”.

 

Подизпълнители на двата обекта са Обединение "Строителна механизация-АБИ" ДЗЗД с членове „Строителна механизация“ – Казанлък  и "Актив билдинг", и Обединение „Лозенец Рортехник“, като членове на обединението са „Райкомерс Конструкшън“ и „Рортехник РТи Румъния“.

 

През настоящата година „Софийска вода“, част от световния лидер във ВиК услугите „Веолия“,  инвестира 51,7 милиона лева в доставката и пречистването на питейна вода с едни от най-високите качества в Европа, както и в съоръжения за отвеждане и пречистване на отпадъчни води. Осъществяваните два проекта са на стойност около 650 хиляди лева.

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Започна операция на първото от трите енергийни сърца на „Софийска вода“ 1| 3254 |22.08.2018 . „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата 0| 3158 |22.08.2018 . „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата 0| 3042 |21.08.2018 . „Софийска вода“ завършва стратегически проект в с. Мърчаево 0| 2913 |20.08.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ