Четвъртък, 23 Ноември 2017, 16:46
Frognews
5| 4159 |30.05.2016

Софийски градски съд скочи на Борислав Сарафов

.
Съдиите от Софийски градски съд-СГС скочиха на зам. главния прокурор Борислав Сарафов. По-рано днес в пространно изялвление, разпространено от ведомствения му пресцентър Сарафов обвини съда в пристрастност и заяви, че ще поиска неговия отвод, заради публикация в „Капитал“ според която разследващата полицайка от ГДБОП Любомила Ценова е завела дело срещу зам.главния прокурор заради обиди по неин адрес, като иска е за 30 000 лв.
Той упрекна съда, че първо е дал информация на журналисти, вместо да получи исковата молба като ответник по делото.
„В становището си заместник главният прокурор на Република България по недопустим начин уронва престижа на най-големия окръжен съд в България и то точно в момент, в който ръководството на СГС полага огромни усилия този съд да заработи по ясни и прозрачни правила.
Ако зам.-главният прокурор разполага с факти за твърдяната от него „лоша организация при администрирането на делата в съда, или очевидна и явна недобросъвестност при изпълнение на служебните задължения“ защо не ги изложи? В противен случай, подобни голословни изявления, сриват общественото доверие и то не само към Софийски градски съд, а и към цялата съдебна система, което не е от полза за никой“, пишат от Софийски градски съд .
Оттам припомнят, че само преди месец и половина ВСС е изказало “положително” мнение за свършеното от председателя на съда Калоян Топалов и екипа му и „изразил категоричното си несъгласие с медийните атаки към ръководството на СГС“.
„До момента тези безпрецедентни атаки, граничещи с война, идваха чрез анонимни статии в конкретни медии. Поради тази причина и ръководството на СГС не считаше за нужно да им отговаря. Днес обаче тази атака, неподкрепена с никакви факти, се разпространява от пресцентъра на Прокуратурата на Република България. Недопустимо е заместник-главният прокурор да твърди, че има „грубо нарушение на служебните задължения на някой от съда“ и, че журналистите от „Капитал“ получават материали от съда“, без да има доказателства за това“ се казва в писмото на съда.
Съдиите питат Сарафов защо не допуска и възможността другата страна в процеса или адвокатската кантора, за която самият той споменава, да е потърсила публичност и медийна подкрепа, особено предвид характера на делото?
„Хвърлянето на неподкрепени с никакви факти обвинения към СГС и към хората, които работят в него, очевидно е целенасочена атака и грубо нарушение не само на етичните норми, но е и недопустимо уронване на престижа на съдебната власт. Трябва да стане ясно и дали това не е опит изкуствено да се създаде мотив за искане на отвод на конкретния съдия. Като юрист г-н Сарафов би трябвало да знае, че не може да поиска „отвод на съдиите от конкретния съд“, а на всеки съдия поотделно. Тогава възниква въпросът дали се чака системата за случаен избор да посочи конкретен съдия или делото да се протака с години, докато всичките над 140 съдии в СГС се произнесат по евентуалния отвод“ пишат още съдиите.
Заради „изцепките“ на Сарафов от тази сутрин ръководството на СГС ще сезира Инспектората към Висшия съдебен съвет с искането незабавно да извърши проверка на твърденията му и ако се окаже, че те нямат нищо общо с фактите, да се установи дали това не е поредният опит да се използва конкретна ситуация, за да се злепостави председателя на съда Калоян Топалов и неговия екип.
„Още повече, че г-н Сарафов е страна във въпросния граждански процес и не би следвало да използва ресурсите на прокуратурата, за да представи „своята гледна точка“, казват в писмото си съдиите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. НАП запечата 5 къщички от Коледния базар в София 0| 229 |23.11.2017 . Румънското правителство оцеля при вот на недоверие 0| 266 |23.11.2017 . Заев: Целта ни е да работим в полза на гражданите на България и Македония 0| 475 |23.11.2017 . Петър Волгин стана отново татко, кръсти сина си Александър 2| 722 |23.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах