Реклама / Ads
15| 7519 |18.05.2023 НОВИНИ

Сарафов: Гешев ми каза, че ще подаде оставка

.
Всъщност аз всекидневно контактувах с Иван Гешев и след внасянето на предложението от шестимата членове на Висшия съдебен съвет, той самия ми бе заявил, че ще подаде оставка и ще остане редови прокурор. Това имах предвид, че личните ми отношения не биха се променили, ако той не е главен, а редови прокурор. Не желая да бъда кандидат за главен прокурор и да изпълнявам тази длъжност.
 

Това заяви в хибридно интервю за “Дневник” зам.-главният прокурор Борислав Сарафов - един от главните герои в разигралата се през последната седмица сага в съдебната власт. Интервюто пред медията си шефът на Националната следствена служба даде първо устно, но на някои от въпросите Сарафов пожела да отговори в писмена форма. 

 

Държавното обвинение се тресе от скандали след избухналата война между обвинител №1 Иван Гешев и неговия заместник Борислав Сарафов. Двамата поиската взаимно освобождаването си и внесоха сигнал за образуване на дисциплинарно производство във Висшия съдебен съвет, който обсъжда това в момента. Сарафов подаде и сигнал до самата прокуратура за престъпления, извършени от Гешев. Според обвинението те се проверяват. 

 

От понеделник пък Сарафов е с охрана, заради твърденията му, че животът му е застрашен, защото Гешев бил "неуравновесен".

 

Без особена конкретика зам.-главният прокурор отговори на по-голямата част от устните въпроси на “Дневник”. Не стана ясно кога точно Сарафов е осъзнал, че прокуратурата е влязла в политиката и обратното. Спомена обаче, че неволно е попаднал във “кална въртележка”, в която “не му е мястото”. Ерозията в прокуратурата по думите му е “бавен и продължителен процес, който Гешев с поведението си в последния месец ускори до невиждани размери”. Всичко обаче според зам.-главният прокурор е “заявка за политически проект и кариера”. Впрочем такива твърдения повтарят упорито и от ГЕРБ.  

Сарафов смята, че няма личен конфликт с Гешев. Сблъсъкът е по-скоро между главния прокурор и определени политически субекти. 

 

Цялото интервю може да прочетете тук.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 2773 |18.05.2023 Призовават Гешев в прокуратурата по проверка за търговия с влияние . 7| 3582 |18.05.2023 И Биков хвърли Гешев пред влака, а ГЕРБ са чисти като момина сълза . 27| 6797 |18.05.2023 Гешев се покрива: Излиза в отпуск по лични причини . 32| 7446 |18.05.2023 Десислава Атанасова с тежко признание: Аз бях жената политик, на която г-н Гешев се обади по телефона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads