Реклама / Ads
6| 2854 |09.04.2023 НОВИНИ

Соня Момчилова: Разделителните линии станаха бездни. Медиите са лепилото

.
Източник: личен архив
„Ако медиите не спазват закона, как могат да имат претенции към гражданите? Какво е съобщението, което отправят към зрителите и слушателите, когато нарушават с лека ръка Изборния кодекс и показват, че няма значение, че ще понесат някаква финансова санкция от ЦИК?“
 

Това отбеляза Соня Момчилова, председател на Съвета за електронни медии пред БНР.

 

Санкциите обаче не са релевантни на пазарните условия, в които функционират медиите, смята Соня Момчилова.

 

„Може би трябва да се помисли за актуализиранието им. Но аз винаги съм вярвала, че водещ е моралът и етиката. Когато се занимаваш с медии, трябва да си даваш сметка за мисията, която имаш. Медията възпитава. Тя е този Симеон Стълпник в Стария завет. Стои високо и по нея се равняват всички останали.“

 

Тези резултати, които се лансират от социолозите в изборния ден, са манипулативни, посочи председателят на СЕМ.

 

Соня Момчилова призна още, че има голямо вътрешно колебание дали трябва в една демокрация всеки, който има апетити и намерения към властта, да получава достъп до медиите.

 

Тя посочи, че живеем във времена, когато се наблюдава разпад на лидерския модел.

„Трябва обаче да останем в някаква нормалност. Разделителните линии станаха бездни. Медиите са лепилото. Няма друго, което да съедини бреговете в обществото“.

 

Соня Момчилова коментира и бързата реакция на СЕМ по случая със скандалния клип, в който се подлага на унижение момче със специални потребности.

„На СЕМ не му е работа да се меси и да регулира интернет, но не може да не реагираме на неща като това. Закономерно е хората да сигнализират СЕМ. В Интернет риалити героите заживяват като реални герои. Това е един много страшен парадокс“.

 

Тя обясни, че на Балканите има уникални специфики на медийната среда и те трябва да бъдат взети предвид, когато се  обсъждат европейски директиви.

 

Председателят на СЕМ напомни, че медиите трябва да бъдат внимателни, защото могат да създават ореол около един субект на отразяване.

 

Соня Момчилова открои и проблемът с липсата на регулация на пийпълметрията в България. 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 5748 |05.04.2023 Борисов забравя ареста и разделителните линии. Иска кабинет с ПП и ДБ . 5| 2730 |02.04.2023 Соня Момчилова: Живеем във времена, в които човек трябва да отстоява изборите си и да ги изстрадва . 3| 2842 |06.03.2023 Соня Момчилова: Следи се за спазването на договорите и регламентите на партиите в медиите . 3| 2992 |15.12.2022 Двама членове на СЕМ поискаха оставката на Соня Момчилова, но без успех

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads