Реклама / Ads
15| 6229 |06.04.2021 НОВИНИ

Соня Момчилова: Вече нищо няма да е същото на политическия ландшафт

.
Соня Момчилова
Трудно би могло да се стигне до решение и нещо, което да има тежест при взимане на сериозни парламентарни решения. Най-вероятно ще се стигне до нови избори и служебен кабинет. Това каза пиар-експертът Соня Момчилова в „Референдум“ по БНТ.
 

Ударът бе нанесен преди пет години, когато се появи референдума на Слави Трифонов. Вече нищо няма да изглежда същото на политическия ландшафт. При следващи избори нещата ще бъдат още по-отчетливи. Сега все още има страх сред гласуващи държавни чиновници, подопечни на ГЕРБ. Това, което наблюдавам, е потресаващо. Много време ще отнеме да се съвземем от комата.

В голямата си част подкрепиха формацията на Слави Трифонов, макар, че не направи бъбрива кампания. Слави се превърна в алтернатива на статуквото. То е схемаджийство,  безогледна саморазправа с основни права на човека и безмилостен геноцид.

 

Хората са наясно с лобизма и техниките, с които се поддържа взаимен интерес на уж опоненти. Показаха, че старите физиономии от стария афиш и цирк, нямат шанс. Това, което видяхме в кампанията, е повече от отчайващо.

 

Даниел Смилов:

 

Тепърва ще има реакции. Днес съм видял само едно изказване на Христо Иванов. Нека да обсъдим различните възможности, които има. С какъв мандат влизат тези политически сили? Тук има две важни неща-партии като ДБ и ИТН и партията на Манолова и БПС влизат като опозиционни на модела на управление на Борисов. Дали могат да произведат нещо предстои да видим. Има и основания човек да бъде скептичен.  Резултатът при следващи избори може да е много сходен като сегашния.  Веднага след избори да се проведат нови, е риск.  При мажоритарна система може да се окаже, че ГЕРБ са губещи, а ДП са печеливши. Сценариите са много.

 

Не съм съгласен със Стойчо, че страната е разделена на две – за и против Борисов. Повечето са срещу Борисов. Не съм съгласен, че президентът е решението. Тези избори не са за президент. Имаме фрагментиран парламент с различни интереси. Да казваме, че едните са под една фуражка, а другите под друга- не е добре за страната.

 

Има реални проблеми в страната като ковид-кризата. Какво става с еврофондовете, какъв е нашият план.

 

Ще е неуспешен опита за експертно правителство на Борисов. То би имало нулева легитимност. Следващото е по-интересно- дали Слави би се опитал да състави кабинет.

 

Много отдавна се отказах да давам съвети на Борисов. Явлението ГЕРБ е минало и вътрешно си позволявам да ликувам от този факт. Той се съветва с когото трябва. Гледаме нови жанрове в пиара.  Той е толкова извън модите, моделите и т. н., че е неспасяем. И слава Богу.  Не виждам индикации, че част от БСП ще се обърне. Може и да стане, но засега няма такива данни.  Тепърва преговорите стоят.

 

Стойчо Стойчев:

 

Обществото е разделено на две половини- тези които харесват Борисов и други, които харесват Румен Радев. БСП държи ключът към следващия кабинет.

 

В България има електорат, които не ходят да гласуват. Те отиват на избори, когато някоя известна личност се появи отнякъде. Има платени избиратели, които отиват за феномена. Те са  между 400 – 700 000 души.

 

Кръчмарката от „Позитано 20“ не е против Бойко Борисов. Тя прави калкулации и парламентарната й група може да се раздели на две. Може да видим нещо подобно при гласуването на предложението на Бойко Борисов и на другите партии. БСП може и да е при едните и при другите. За Нинова е ясно, че партиите от протеста припознават президента. Дали Борисов или президента е по- голям проблем за нея, тя трябва да каже. Според мен Радев е по-голям проблем за Нинова.  И тя няма да му налива керосин в самолета.

 

Слави Василев:

 

Отказът на партита на Трифонов е постоянен константа. Той има огромен успех. За да го капитализира и да се надява още по-добро политическо бъдеще, той ще отстоява твърдост срещу системните партии. Много хора гласуваха против.  Затова имаме толкова шарен парламент. Затова и ИТН взе толкова много, успяха де спечелят хора, които са отвратени от управляващите.

 

Партията на Трифонов най-ясно носи понятието промяна. Това остана в главата на хората. Ще бъде огромна грешка, които са против модела „Борисов“, да не забележат ИТН. Част от тях спят. БСП не са особено отзивчиви към промяна на модела.  Трябва да се предстои на обществото някаква форма на промяна. Очаквам най-сериозната промяна от президента.  Задкулисие има. Единственият начин да се пребори задкулисието е в парламента да се карат.

 

Има много проблеми пред държавата. Но основният мандат на това НС не е да продължи да продължава проблемите, които премиерът решава по най-добрия начин.

 

Борисов ще греда на всяка цена да участва в следващ кабинет, за да няма служебен. Пропукването на модела Борисов, ако той се окаже нефункциониращ, при следващи избори ще му е още по-трудно.   

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2961 |06.04.2021 Шуменската болница вече не може да приема пациенти с Covid-19, пълна е . 4| 3114 |06.04.2021 До вечерта днес обявяват крайните резултати от изборите . 6| 3390 |06.04.2021 Полина Паунова: Българските граждани казаха, че повече така не може, а и те не искат . 8| 4561 |06.04.2021 Васил Божков: Борисов не може да бъде премиер никога повече

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads