Реклама / Ads
2| 4931 |17.12.2009 НОВИНИ

SOS за Русенската опера

.
операта в Русе
Солисти, хористи и музиканти от Оперно-филхармонично дружество Русе вече две години работят в условия, близки до тези на “Survivor”. Това обаче се случва не на Карибите, а в града, прославил се като “врата на България към Европа”. И както е тръгнало някогашната слава ще бъде окончателно забравена, когато закрият прочутата Русенска опера.
 

Това ще се случи не поради липса на публика и творчески ентусиазъм, а заради безсилието на местни администратори и безхаберието на държавни чиновници, да спасят сградата й.

Повече от година ръководството на ОФД-то отчаяно алармира местните и национални институции и медии за проблема. Изписани са десетки материали за мухъла, стичащата се вода по стените и опасността от късо съединение, пукащите се през седмица тръби на водопровода, течовете върху сцената при всяка капка дъжд, рушащите се стени и покрив и т.н.

От две години министерството на културата обещава да реши проблема, като отпусне 1.5 млн лв. необходими за това. Постоянно уверяват, че е въпрос на време да бъде получена, че се чакат подписите на министър Вежди Рашидов и колегата му от министерството на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев, казва Албена Тодорова, административен секретар на театъра.

Хората стоят облечени с палта, а когато падне дъжд, гледат представленията ни с влажните дрехи на гърба си - неописуемо е. Освен публиката и гостуващи певци вече не идват, защото, като видят при какви условия се репетира, просто отказват ангажимента, допълва тя.

Сградата на площад ”Света Троица” № 7, построена през 1956-та, се руши пред очите на трупата, ръководството и на самите русенци. Тежкото положение закърпват с помощтта на местни спонсори, за да не ги глобят от пожарната и ХЕИ. Но през всичките тези години операта в Русе се оказва на опашката за пари, които предишният министър Стефан Данаилов с охота раздава по време на мандата си на нуждаещите се театри в страната, коментира Тодорова.

Творците в Русе се надяват, когато тя дойде, вече да не е късно, защото може да няма какво да бъде ремонтирано. Истината е, че този милион и половина с днешна дата няма да покрие всичките разходи по ремонта. Причините не са само в по-високите цени на материалите и строителните дейностти, а в особено тежкото състояние, в което вече се намира самата сграда.

По информация на културното министерство вече е одобрена сумата за строителство, рехабилитация и модернизация на сградата на Русенската опера, в размер на 1 283 969 лв., съобразена с оценката направена от оценителната комисия, занимаваща се с този проекта, включен в Рамковата програма на МК, приета от Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие”.

Ако този път от ведомството на Вежди Рашидов проявят коректност и воля да бъде спасена една от многото културни институции у нас, които се намират в подобна ситуация, на русенското ОФД му предстоят: ремонт на фасадата и покрива на сградата, реконструкция на зала, изграждане на нова газова отоплителна система за залата и сцената, обновяване на санитарни възли, мерки за енергийна ефективност и осигуряване на достъп за хора с проблеми на опорно-двигателния апарат. И всичко това само за 22 месеца, обещават от културното ведомство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6294 |06.09.2009 Проверяват туроператора на фаталната екскурзия, българите без застраховка . 3| 5473 |31.08.2009 Бойко Борисов сдружава мобилните оператори . 4| 5418 |24.08.2009 Заведоха дело срещу мобилен оператор за антени . 5| 6413 |09.03.2009 Нов шеф поема оперативната работа в МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads