Реклама / Ads
30| 8930 |20.08.2020 НОВИНИ

Сотир Цацаров отговори на Антикорупционния фонд за ”Осемте джуджета”

.
Сотир Цацаров
След мълчанието на прокуратурата на зададените въпроси, включително за 4-тата част, отговор се получи от бившия главен прокурор г-н Цацаров. Именно с цел да се разсеят всякакви съмнения около работата на прокуратурата по казуса “Осемте джуджета”, повтаряме още веднъж апела си от четвъртата част на филма - нека в изпълнение и на политиката си на прозрачност, прокуратурата да престане с бойкота на журналистическите въпроси и да публикува всички прокурорски актове по преписките по казуса “Изамет” от началото им преди три години.
 

Това обавиха от Антикорупционния фонд по повод публикуваната информация на сайта на КПКОНПИ. Ето какво гласи тя:

 

По повод публикувано днес – 20.08.2020 г., разследване на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ със заглавие „Осемте джуджета – част 4“, в което фигуририра и следният текст:

Един съдебен протокол ни разкрива още нещо. От заседанието на Специализирания наказателен съд за разглеждане на поисканото задържане на Явор Златанов по обвиненията в участие в ОПГ и изнудване на баща му е видно, че скоростното действие на прокуратурата вероятно започва още след първата среща в „Осемте джуджета“.  И както се твърди на заседанието, с подписа на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Нека да повторим – документираната в смс-ите на Златанов среща е на 27 юни2019 година, а в съдебния протокол изрично е записано, че на 28 юни тогавашният главен прокурор Цацаров разпорежда обединяване на няколко преписки по случая и изпращането им за разследване на НСлС“, както и повод публикации в медии /Дневник – „Осемте джуджета“: и подписът на Цацаров се появява в документи“, Медиапул – „Осемте джуджета“ 4: Кражба на бизнес за милиони. И подписът на един главен прокурор“, Свободна Европа: „Осемте джуджета“ IV: Как подписът на Цацаров се озова на документ от аферата“ и др./,

 

Пресцентърът на КПКОНПИ публикува позицията на председателя на Комисията Сотир Цацаров, бивш главен прокурор:

От цитирания по-горе текст, съдържащ повече внушения, отколкото факти, става ясно, че публикацията в тази й част касае постановление на главния прокурор за възлагане на досъдебно производство за разследване от Националната следствена служба, издадено на основание чл. 194 ал. 2 пр. 2-ро от НПК. По време на моя мандат бяха утвърдени и правила за приложението на чл. 194 ал. 2 от НПК, съдържащи критерии и процедура за такова възлагане. Процедурата включва предложение от съответните наблюдаващ прокурор и административен ръководител, образуване на съответна преписка във ВКП, становище на прокурор от ВКП и финално произнасяне на главния прокурор с постановление за възлагане. По този ред на Националната следствена служба ежегодно са били възлагани множество дела, чиито брой е отразен във всеки годишен отчетен доклад на ПРБ, публикуван на общ достъп. Моят подпис стои под стотици такива постановления, както и под други актове, издаването на които е правомощие по закон на всеки главен прокурор. За всеки от тези актове, включително и по отношение на споменатото постановление за възлагане, съм спазил разпоредбите на закона.

 

Всяка неправителствена организация и всяка медия има право на своя позиция и свобода на изразяването й. Необходимо е обаче това да става без внушения и след поднасяне на фактите такива, каквито са, а не такива, каквито трябва да изглеждат според авторите им и техните идейни и финансови спонсори. В противен случай фактите се подменят с удобни за конюнктурата на деня внушения, а опитът за публичното им представяне - с клевета.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6224 |20.08.2020 КПКОНПИ: Цацаров няма да се вижда с лидера на БОЕЦ заради негови снимки с Борисов, Василев и Панов . 34| 13470 |20.08.2020 ”Осемте джуджета” - част 4! История за магистрати с прякори. Как се появи подписа на Цацаров . 40| 14156 |19.08.2020 Захари Карабашлиев: Преди да говорим за избори и ВНС, да отговорим за записите и шкафчето . 26| 31298 |14.08.2020 ДСП отговори на идеите на Борисов със... стара реч на Доган

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads