Реклама / Ads
0| 4743 |19.06.2015 НОВИНИ

И. Сотиров пред Фрог: Каквото и да се реши на референдума, политиците ще направят каквото си поискат

.
Иван Сотиров
От ДПС не прикриват факта, че винаги са били срещу прекия или т.нар. мажоритарен вот. Те недвусмислено заявяват още, че идеята за въвеждане на мажоритарен вот я използват като заплаха и шантаж срещу инициаторите на референдума. Фактически този референдум е направен, за да се избяга от въпросите, които се поставят на него, а не за да бъдат решени. Това каза пред Фрог нюз бившият депутат от ОДС Иван Сотиров по повод изненадващото искане на ДПС за въвеждане на мажоритарен избор на депутатите.
 

Още когато бяха протестите преди две години, политиците обещаха на хората да разгледат въпроса за мажоритарното гласуване. Тогава  се постави въпроса и за задължителния вот. В крайна сметка и по трите въпроса от референдума, народното събрание  може да се произнесе. Виждате, че нито една от политическите партии не е против електронното гласуване. Споровете  са за това как да се гарантира тайната на вота. По отношение на мажоритарния вот, всички партии, с изключение  на ДПС  и ПФ , заявяват че са за въвеждането на мажоритарен вот, но при смесена система. Това е нещо, което, след като го заявяват всички партии, може да се въведе без да се прави референдум.

 

В цял свят е разпространена чисто пропорционална и и чисто мажоритарна система за избори. При сместването й ще се съчетават негативите и на двете. Това, което е очевидно, е нежеланието на всички партии да се постави изобщо въпроса за мажоритарния вот. Коректно зададен въпроса на референдума трябва да е дали хората са за мажоритарен или пропорционален избор. Сега поставеният въпрос, дали искаме част от депутатите да бъдат избирани чрез мажоритарен вот, е все едно да не ни питат нищо. Защото каквото и да се реши на референдума, парламентът пак ще си направи каквото иска. Няма обвързване на народните представители с конкретен ангажимент. При така поставен въпрос на референдума,  се бяга от конкретен  отговор. Всички социологически проучвания  еднозначно показват, че 2/3 от българските  избиратели искат да се гласува мажоритарно, т. е те да определят своите политици, а не това да бъде извършвано чрез партийни листи, уточни политикът.

 

Какво още каза Иван Сотиров по темата можете да прочетете в понеделник в рубриката „Интервю“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5196 |19.06.2015 Фрог око: Роми с предимство за метан, българите на опашка! . 0| 8178 |19.06.2015 Гечев: Световната банка уволни Борисов II пред чуждите инвеститори . 0| 4228 |19.06.2015 В социалните мрежи се организира протест пред КТБ . 60| 20885 |18.06.2015 Само във Фрог: Полицайката с поста във Фейсбук стана проблем и на главния прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads