Реклама / Ads
1| 3715 |14.10.2019 НОВИНИ

Социалният министър: Над 1 000 деца са изоставени само миналата година

.
Бисер Петков
Данните за миналата година показват че над 3 000 деца са изведени от биологичното им семейства. Над 1/3 от тези случаи е заради изоставяне. Другите са заради застрашаване живота и здравето на детето.
 

Това каза пред бТВ социалният министър Бисер Петков.

" Категорично искам да обясня, че всичките причини за извеждане на дете от семейството са ясно разписани в закона. Няма абсолютно никакво завишаване на правомощията на социалните работници. Всяко едно решение за извеждане на дете от биологичното му семейство подлежи на съдебно решение. Социалните не могат сами да извеждат деца. Съдът трябва да потвърди това. След като се изведе едно дете, първо се търси възможност то да бъде настатнено в близък семеен кръг. Следващата стъпка е приемни родители и последната стъпка е настаняване в социални институции, защото знаете, че вече вървим закриване на социалните домове за деца", обяви Петков

По повод  истерията в Сливен министърът изрази съжаление, че  много хора са повярвали на неистините, че ще се отнемат деца.

 

„Стратегия за детето трябва да има, но заради острата съпротива срещу този проект такава няма. Трябва да водим нормален разговор. Нашата система работи, но за съжаление има опити тя да се разруши. Със сигурност нашата система има нужда от подбрение, но всичко трябва да се случи в един нормален дебат без лъжи и истерии", категоричен бе Бисер Петков.

 

Министърът коментира и инцидента с изоставено дете в столичния квартал "Люлин"  

"Моята информация е, че родителите са посетили социалната служба в "Люлин" предишния ден. Не съм запознат с всички подробности, но знам със сигурност, че преди да бъдат идентифицирани те са си тръгнали. Явно се е появил някакъв страх, съмнения. Със сигурност това дете занапред ще бъде поставено под по-специално наблюдение. Социалните работници ще преценят дали детето ще бъде върнато на родителите или в близкия му семеен кръг. Знам, че бабата е изявила желание да гледа детето. Със сигурност най-доброто за едно дете е да расте в близкия си семеен кръг", повтори министър Петков.

 

Той говори и за предстоящите увеличения на пенсии и заплати.

"Повишението на пенсиите ще продължи да става по швейцарското правило. Новото е, че то вече ще действа в чист вид. Всички пенсии отпуснати до края на тази година ще бъдат осъвременнени от 1 юли догодина. На база на показателите и предложенията в Закона за бюджета на ДОО може да говорим за средно увеличение на всички пенсии с 6,6%. Средната пенсия ще нарасне с повече от 30 лева. Сега тя е 381 сега и ще стане над 420 лева. Ще се предложи минималаната работна заплата от 1 януари догодина да стане 610 лева. Това е нагажимент, който правителството е поел и изпълнява. Предвиждаме и увеличаване на заплатите в бюджетния сектор с 10%", разкри Бисер Петков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4185 |13.10.2019 АСП: Няма деца, които да се изпращат от наша страна към Норвегия . 3| 3778 |13.10.2019 Красимир Вълчев още чака службите да кажат кой стои зад истерията с децата . 3| 7069 |12.10.2019 Зорница Русинова: Случаят с трите деца, изведени от семейната среда, се използва за манипулация . 1| 3892 |10.10.2019 Бивш зам.-министър: Ердоган от години се изживява като световен лидер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads